نردبان آسمان، بازنویسی داستان‌های مثنوی معنوی(1)

    از ویکی‌نور
    نردبان آسمان، بازنویسی داستان‌های مثنوی معنوی(1)
    نردبان آسمان، بازنویسی داستان‌های مثنوی معنوی(1)
    پدیدآورانمولوی، جلال‌الدین محمد (نویسنده)

    شجاعی،اسحاق (نویسنده)

    چهارجوی، محمدظاهر (ویراستار)
    ناشربنیاد پژوهش‌های اسلامی
    مکان نشرمشهد
    سال نشر1386
    چاپاول
    کد کنگره
    ‏PIR5296

    نردبان آسمان، بازنویسی داستان‌های مثنوی معنوی(1) اثر اسحاق شجاعی، محمدظاهر چهارجوی؛ این کتاب بازنویسی بیست داستان دفتر اول مثنوی است که با استفاده از عناصر داستان‌نویسی نوین، به نثر ساده و داستانی و همراه با جذابیت‌های هنری انجام پذیرفته است.

    هدف نگارنده از بازنویسی داستان‌های مثنوی، ساده‌سازی آن‌ها برای نسل جوان و ایجاد جذابیت‌های هنری و داستانی است؛ به همین جهت وی از مثنوی داستان‌هایی را انتخاب کرده است که جنبه‌های هنری قوی‌تری دارد. وی همچنین، به گفته خودش، کوشیده است از نثر داستانی به هم پیوسته و زنجیروار استفاده کند؛ از آنجا که این روش با نکته‌پردازی‌های میان داستانی مولانا قابل جمع نیست؛ او سعی کرده به نفع جنبه‌های هنری و داستانی از خیر نکته‌های عرفانی و اخلاقی بگذرد؛ اما به قول خودش برای اینکه پیمانه به طور کامل جای دانه معنی را نگیرد، در پایان هر داستان فشرده‌ای از نکات نغز اخلاقی و عرفانی مربوط به آن داستان را عیناً ذکر کرده است. نویسنده برای تقویت جنبه‌های داستانی، تلاش کرده است، با حفظ شکل قالب داستان‌های مثنوی، ایجاد و تقویت عناصر داستانی را مورد نظر قرار دهد.

    او این عناصر را چنین برشمرده است: ایجاد فضاهای مناسب داستانی؛ شخصیت پردازی و دادن تشخّص بیشتر به شخصیت‌ها؛ صحنه‌سازی؛ ایجاد زمان و مکان مناسب؛ آغاز و پایان، نثر در خور؛ اوج و فرود. این اثر، غیر از حکایات شامل یک مقدمه است که در آن به زندگی مولانا از بلخ تا قونیه و آثار مولانا برخی ویژگی‌های داستان‌های مثنوی مروری دارد. برخی حکایاتی که در اینجا بازنویسی شده، عبارت است از: کیمیای عشق؛ طوطی و بقال؛ یک دین، هزار و یک دین؛ ایمان در گلستان؛ یکی را یکی دیدن؛ دو پادشاه در یک اقلیم؛ فرار به هندوستان؛ طوطی و بازرگان؛ پیر چنگی؛ مانند این‌ها. شعرها از مثنوی معنوی به تصحیح نیکلسون، به کوشش نصرالله پورجوادی، انتشارات امیرکبیر انتخاب شده و فهرست منابع و مآخذ در آخر مقدمه آمده است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص180-181


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها