مکتب حدیثی شیعه در کوفه تا پایان قرن سوم هجری

    از ویکی‌نور
    مکتب حدیثی شیعه در کوفه تا پایان قرن سوم هجری
    مکتب حدیثی شیعه در کوفه تا پایان قرن سوم هجری
    پدیدآورانشفیعی، سعید (نويسنده)
    ناشرمؤسسه علمی فرهنگی دار الحديث. سازمان چاپ و نشر
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1388ش
    چاپ1
    موضوعحدیث شیعه - کوفه - تاریخ - محدثان شیعه - سرگذشت‌نامه - محدثان شیعه - کتاب‌شناسی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ش7م7 106/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مکتب حدیثی شیعه در کوفه تا پایان قرن سوم هجری، نوشته سعید شفیعی (معاصر)، بررسی مکتب مهم حدیثی کوفه، راویان و تصنیفات این مکتب تا انتهای سده سوم هجری است.

    مکتب حدیثی کوفه، در شکل‌گیری مکتب‌های حدیثی دیگر و نیز بسیاری از علوم و باورهای شیعه، نقش نخست را داشته و بسیاری از کتاب‌های شیعه در علوم مختلف در این شهر، تدوین شده‌اند و شاید بتوان گفت که هیچ‌یک از حوزه‌های تاریخی حدیث شیعه (نظیر: بغداد، ری، قم، اصفهان و...) با همه تلاش‌ها و آثار و خدماتشان، اهمیت کوفه را ندارند؛ چراکه اگر کوفه را از تاریخ حدیث شیعه حذف کنیم، بخش اعظم احادیث شیعه حذف خواهند شد[۱]‏.

    در پیشینه پژوهش، نیاز به نگارش این اثر چنین مطرح شده است: درباره مراکز و مکاتب حدیثی اهل سنت، چند کتاب و پایان‌نامه تألیف شده است، ولی در شیعه، تنها یک پایان‌نامه درباره مکتب حدیثی قم و پایان‌نامه دیگری درباره مکتب حدیثی ری و کتابی نیز درباره مکتب‌های حدیثی قم و بغداد (و روابط آنها) نوشته شده است، اما در مورد کوفه، نه در میان اهل سنت و نه در شیعه، چنین تألیفی وجود ندارد[۲].

    در بخش‌های اول و دوم، موقعیت تاریخی - جغرافیایی کوفه و مکتب حدیثی اهل سنت در کوفه مورد مطالعه قرار گرفته است. در سومین فصل نیز از پیدایش تا افول مکتب حدیثی شیعه در کوفه بررسی شده است. نویسنده، معتقد است تشکیل نهاد نظام‌مند و عقیدتی در شیعه، سیری تدریجی را طی کرده است. حرکتی که پیش از ورود امیر مؤمنان(ع) به کوفه آغاز شد و در دوران امام باقر(ع) به ثمر نشست[۳]، با تلاش‌های فراوان امام باقر و امام صادق(ع) تعداد شیعیان از جهت کمی و کیفی، رو به فزونی نهاد. مناطق جغرافیایی شیعی نیز از کوفه به قم، طبرستان، خراسان، بغداد (که مرکز حکومت و تازه تأسیس بود)، مصر، یمن و دیگر شهرها گسترش پیدا کرد[۴].

    در بخش‌های دیگر، دسته‌بندی راویان مکتب حدیثی شیعه در کوفه، ارتباطات راویان کوفه با محدثان و راویان مناطق دیگر و کتابت حدیث و تصنیفات شیعیان در کوفه بحث و بررسی شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: سخنی با خواننده، ص7
    2. ر.ک: پیشگفتار، ص13
    3. ر.ک: متن کتاب، ص103
    4. ر.ک: همان، ص119

    منابع مقاله

    سخنی با خواننده، پیشگفتار و متن کتاب.


    وابسته‌ها