مناهل الصفا في تخريج أحاديث الشفا بتعریف حقوق المصطفی صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم

    از ویکی‌نور
    مناهل الصفا في تخريج أحاديث الشفا بتعریف حقوق المصطفی صلی الله علیه و سلم
    مناهل الصفا في تخريج أحاديث الشفا بتعریف حقوق المصطفی صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم
    پدیدآورانقاضی عیاض، عیاض بن موسی (نويسنده)

    سیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (مصحح)

    قا‌ضی‌، سمیر (محقق)
    ناشردار الجنان ** مؤسسة الکتب الثقافیة
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1408ق - 1988م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ق26 ش7085 22/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مناهل الصفا في تخريج أحاديث الشفا بتعريف حقوق المصطفی، اثر جلال‌الدین سیوطی (متوفی 911ق)، تخریج احادیث کتاب «الشفاء بتعريف حقوق المصطفى» نوشته ابوالفضل عیاض بن موسى یحصبى سبتى (476-544ق)، معروف به قاضى عیاض اندلسى است که با تحقیق سمیر قاضی، منتشر شده است.

    «الشفا بتعريف حقوق المصطفى»، از جمله آثارى است که به روشى خاص به معرفى و توصیف پیامبر(ص) و جایگاه آن حضرت نزد خداوند، سیره ایشان و... پرداخته و در ارائه افکار و اندیشه‌ها روشى منطقى در پیش گرفته و به مناقشه و بررسى دیدگاه‌هاى گوناگون پرداخته است. مؤلف، این کتاب را در پاسخ به درخواست و اصرار یکى از شاگردان خویش که از وى خواسته بود ضمن کتابى قدر و منزلت پیامبر(ص)، حقوق ایشان و حکم کسانى که حق ایشان را ادا نمى‌کنند و یا در اداى آن کوتاهى مى‌نمایند و دیدگاه‌هاى سلف و ائمه را در این‌باره یادآور شود، تألیف کرده است [الشفا بتعريف حقوق المصطفی].

    با توجه به اهمیت این اثر، شهرت آن در بیشتر مناطق جهان اسلام، پراکنده شده و مورد توجه بسیار دانشمندان مسلمان قرار گرفته و شرح‌ها و خلاصه‌نویسی‌های متعددی از آن صورت گرفت. سیوطی نیز از جمله کسانی است که به این کتاب، اهتمام ورزیده و در اثر حاضر، احادیث آن را تخریج کرده و آن‌ها را در اختیار خوانندگان، قرار داده است[۱].

    کتاب دارای مجموعا 1362 روایت می‌باشد. روایات، بر اساس ترتیب مذکور در کتاب «الشفا» ذکر شده و شماره جلد و صفحه‌ای که آن روایت در آن آمده نیز پس از هر روایت، ذکر شده است. سیوطی بعد از هر روایت، به ذکر اسناد آن پرداخته و نام کتاب صحیح و معتبری که آن روایت، در آن تخریج گردیده را نیز ذکر کرده است.

    از جمله این روایات، می‌توان به حدیثی از پیامبر(ص) اشاره نمود که ابن ابی‌اسامه، در مسند خویش از حدیث بکر بن عبدالله مزنی و بزار از حدیث ابن مسعود به سند صحیح، روایت کرده است که فرمودند: «حياتي خير لكم و موتي خير لكم»[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص21-22
    2. ر.ک: متن کتاب، ص31

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. [الشفا بتعريف حقوق المصطفی].


    وابسته‌ها