مناهج المحدثين

    از ویکی‌نور
    مناهج المحدثين
    مناهج المحدثين
    پدیدآورانحجي، علي خضیر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرعرض مقارن
    سال نشر1439ق - 2017م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مناهج المحدثین؛ عرضٌ مقارنٌ، دروس پژوهشگر معاصر عراقی و استاد دانشگاه کوفه؛ علی خُضَیِّر حَجّی، روشهای نقل و نگارش حدیث را به صورت مقایسه‌ای توضیح می‌دهد. این اثر، رویکردهای علمی حدیث‌شناسان مهمّ فریقین در کتابهای بسیار تأثیرگذاری مانند کافی، من‌ لا‌يحضره‌ الفقيه، تهذیب و صحيح بخاری، صحيح مسلم و سنن ابوداوود سجستانی را معرفی می‌کند.

    هدف و روش

    علی خُضَیِّر حَجّی، نوشته است:

    1. کتاب حاضر، مجموعه دروسی است که برای دانشجویان مرحله دوم در دانشکده فقه (دانشگاه کوفه) در ماده درسی روش‌های محدثان برای رشته‌های «علوم قرآن و حدیث» و «فقه و اصول» از آغاز سال درسی 2005- 2006م. تدریس کرده‌ام.
    2. کوشیدم که مطالب را به‌صورت متنی آموزشی فراهم سازم تا با کمترین تلاش و در کوتاه‌ترین زمان، به ذهن دانشجویان برسد و به همین جهت، دوست داشتم که مختصر و مفید و روشن باشد.
    3. اندیشه‌نگارش این اثر را از دروس استادمان؛ سید محمدصادق خِرسان هنگام بحث از محدثان و معرفی کتاب‌های فریقین، الهام گرفتم.
    4. من فصل‌های اول و دوم را بر این کتاب افزودم؛ زیرا زمانی که مقدمه کتاب بحارالانوار را نزد استاد سید محمدصادق خِرسان می‌خواندیم به ما یادآور شد که «از ثابت‌شدن نسبت بین کتاب و نویسنده و منابع و راه‌های نقل آن، باید اطمینان بیابیم.» و همین کلام باعث شد که من اعتقاد بیابم که این مطالب از مباحث اصلی این علم است و حاشیه‌ای نیست.
    5. در مجلس درس سید محمدصادق خِرسان؛ کتاب وسائل الشیعة را خواندیم و شنیدیم و با تحقیق در تک، تک کلمات و مفردات آن، مسائل تحقیقی سودمندی تولید شد و همو بود که به ما قانون مقایسه علمی و موضوعی را آموخت.[۱]

    ساختار و محتوا

    کتاب 11 فصلی حاضر، روش‌های محدثان شیعی (مانند کلینی، شیخ صدوق و شیخ طوسی) و سنی (مثل بخاری، مسلم و ترمذی) را معرفی و مقایسه کرده است.

    نمونه مباحث

    • خلاصه روش کلینی در روایت متون چنین است:
    1. روایات فراوانی می‌آورد که با آیات قرآن به‌خصوص آیات الأحکام زینت یافته است.
    2. تعدادی از روایات کتاب کافی را توضیح داده است.
    3. گاهی روایات نقل‌شده خودش را متعارض شمرده و به‌ویژه در هنگام تعارض با اجماع، تذکر داده است.[۲]

    پانویس

    1. مقدمه ‌نویسنده، ص13-14.
    2. متن کتاب، ص142.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها