مكارم الأخلاق (طبرانی)

    از ویکی‌نور
    مكارم الأخلاق
    مكارم الأخلاق (طبرانی)
    پدیدآورانطبرانی، سلیمان بن احمد (نويسنده) حماده، فاروق (محقق)
    ناشردار الثقافة للنشر و التوزيع
    مکان نشرمصر - قاهره ** مغرب - دار البیضاء
    سال نشر13سده
    چاپ1
    موضوعدعای مکارم الاخلاق - نقد و تفسیر
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ط2م7 247/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مكارم الأخلاق اثر ابوالقاسم سليمان بن احمد بن ايوب بن مطير لخمي شامي(260-360ق)، از محدثان بزرگ اهل‌سنت معروف به طبرانی، شامل 239 حدیث در مکارم اخلاق.

    کتاب‌های زیادی با عنوان مکارم‌الاخلاق از شخصیت‌های مختلفی نوشته شده است[۱] کتاب حاضر از این آثار است. معمولا کتاب‌های اخلاقی را به دسته‌های مختلفی می‌توان تقسیم کرد، مثلا کتاب‌هایی که با نگاه فلسفی به اخلاق نظر دارند(که مباحثی مانند متا اخلاق یا اخلاق کاربردی و... در آنها مطرح ا ست) یا کتاب‌هایی که به شکل روایی به بیان مباحث اخلاقی پرداخته‌اند؛ دسته دوم، از کتاب‌هایی است که نویسندگان آن، از عالمان مسلمان هستند و غالبا یا از محدثین بوده یا نگاه حدیثی بر آن‌ها غلبه دارد. در میان همین کتاب‌هایی که به‌صورت ذکر روایات، مباحث اخلاقی را مطرح کرده‌اند نیز، برخی صرفا به ارائه حدیث با سند آن و نهایتا ترجمه حدیث(در کتاب‌های غیرعربی) بسنده کرده‌اند و برخی علاوه بر ذکر حدیث، شرح و توضیحاتی نیز درباره آن داده‌اند. کتاب طبرانی از جمله کتاب‌های اخلاقی است که صرفا به ذکر روایت به همراه سند آن پرداخته است؛ ازاین‌رو اساسا می‌‎توان آن را کتابی روایی دانست با مضمون اخلاقی.

    کتاب به دو بخش کلی تقسیم می‌شود؛ بخش اول آن در 31 باب مطرح شده و بخش دوم آن در 13 باب. به‌عنوان‌مثال در بخشی از متن کتاب با عنوان فرمایش رسول خدا(ص) درباره لزوم بزرگداشت همسایه است، 13 حدیث با مضمونی واحد از طرق مختلف روایت شده است که مضمون همه آن‌ها لزوم احترام به همسایه نزد مؤمن است.[۲] متن یکی از این روایات چنین است: مصعب بن ابراهیم بن حمزه زبیری روایت کرده، و... از زید بن خالد جهنی به او خبر داده که: پیامبر خدا(ص) فرمود: «من کان یؤمن بالله و الیوم الآخر، فلیکرم جاره» یعنی هرکه به خدا و قیامت باور دارد، همسایه‌اش را احترام خواهد کرد.[۳]

    فهرست محتوا، آیات، روایات و آثار، صحابه و راویان و کتابنامه در پایان کتاب درج است.

    پانویس

    1. برای نمونه ر.ک: مقدمه کتاب، ص24-27
    2. ر.ک: متن کتاب، ص121-124
    3. ر.ک: همان، ص121

    منبع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها