مقدمه علم حقوق با نگاهی به مباحث مقدماتی، دانش فقه و قانونگذاری

    از ویکی‌نور
    مقدمه علم حقوق با نگاهی به مباحث مقدماتی، دانش فقه و قانونگذاری
    مقدمه علم حقوق با نگاهی به مباحث مقدماتی، دانش فقه و قانونگذاری
    پدیدآورانشفیعی سروستانی، ابراهیم (نويسنده)
    ناشرمؤسسه علمی فرهنگی دار الحديث. سازمان چاپ و نشر
    مکان نشرایران - تهران ** ایران - قم
    سال نشر1396ش
    چاپ1
    شابک978-964-493-979-2
    موضوعحقوق - فقه - قانون گذاری
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ش7م7 230 K
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مقدمه علم حقوق: با نگاهی به مباحث مقدماتی دانش فقه و قانون‌گذاری، تألیف ابراهیم شفیعی سروستانی (معاصر)، پس از طرح مباحث مقدماتی حقوق و فقه اسلامی، دانش قانون‌گذاری در کشورهای اسلامی را مورد مطالعه قرار داده است.

    کتاب حاضر، مشتمل بر مقدمه و سه فصل است. نویسنده در مقدمه با اشاره به اینکه کتاب‌های متعددی با عنوان «مقدمه علم حقوق» به رشته تحریر درآمده است، به نام «مقدمه علم حقوق و مطالعه در نظام حقوقی ایران» ناصر کاتوزیان و «مقدمه عمومی علم حقوق» محمدجعفر جعفری لنگرودی و... یا آثار مفصل‌تری چون «فلسفه حقوق» و «کلیات حقوق» از کاتوزیان اشاره کرده و کتاب حاضر را در امتداد آثار یادشده و با بهره‌گیری از آنها، برای ارائه مهم‌ترین سرفصل‌های پیش‌بینی‌شده در درس مقدمه علم حقوق دانسته است. سپس مزیت و ویژگی این کتاب نسبت به آن آثار را این‌گونه مطرح می‌کند:

    1. بهره‌گیری از مهم‌ترین منابع فارسی و عربی نگارش‌یافته در زمینه مقدمه علم حقوق.
    2. رعایت تلخیص در بررسی سرفصل‌ها و بسنده کردن به بیان مطالب مهم‌تر و اساسی‌تر.
    3. تبیین و توضیح مفاهیم و اصطلاحات کلیدی مطرح در علم فقه.
    4. توجه ویژه به موضوع قانون و قانون‌گذاری و سیر تحول قانون‌گذاری مبتنی بر فقه (تقنین فقه) در ایران و دیگر کشورهای اسلامی[۱].

    فصل اول با عنوان آشنایی با دانش حقوق، تعریف، موضوع، منابع، مبانی، اهداف و ویژگی‌های این دانش را ذکر کرده تا خواننده به تصویری جامع از دانش حقوق دست یابد[۲].

    ازآنجاکه راهیابی به حوزه دانش حقوق بدون آشنایی با دانش فقه امکان‌پذیر نیست، فصل دوم کتاب به این موضوع اختصاص یافته ا ست. مفهوم‌شناسی فقه، مفهوم‌شناسی اجتهاد، موضوع دانش فقه، تقسیم‌بندی فقه و منابع فقه از جمله مباحث این فصل است[۳].

    آشنایی با دانش قانون‌گذاری، موضوع آخرین فصل کتاب است. از جمله تلاش‌هایی که فقهای اسلام برای پاسخ به نیازهای زمان انجام داده‌اند، تقنین فقه و ارائه آن به‌صورت مجموعه‌های مدون و دسته‌بندی شده است که این تلاش در واقع پاسخی بود به هجوم یکباره قوانین مدون تجاری، مدنی، اداری، جزایی و... غربی به کشورهای اسلامی که چون سیلی بنیان‌کن ریشه فقه و حقوق اسلامی را هدف گرفته بود[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص15-14
    2. ر.ک: متن کتاب، ص17
    3. ر.ک: همان، ص105-83
    4. ر.ک: همان، ص136-135

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها