مقام ولایت، در شرح زیارت جامعه کبیره

    از ویکی‌نور
    مقام ولایت، در شرح زیارت جامعه کبیره
    مقام ولایت، در شرح زیارت جامعه کبیره
    پدیدآورانزمردیان، احمد (نویسنده)
    ناشردفتر نشر فرهنگ اسلامي
    مکان نشرايران - تهران
    سال نشر1371ش.
    چاپچهارم
    موضوعزيارت نامه جامعه کبيره - نقد و تفسير
    زيارتنامه ها
    
    ولايت
    زبانفارسی
    کد کنگره
    ‏‎‏ز‎‏8 / 271/202 BP

    مقام ولایت، در شرح زیارت جامعه کبیره تألیف احمد زمردیان، تحقيقى مستند و جامع، دربارۀ مقام ولايت و امامت است كه در پرتو شرح زيارت جامعه كبيره به دست آمده است. مؤلف با بهره‌گيرى از آيات الهى و روايات اهل بيت و كتاب‌هاى تفسيرى و حديثى، مقام و جايگاه امامت و ولايت تكوينى و تشريعى را در اسلام، ترسيم نموده است.

    مؤلف در مقدمه خود آورده است:

    در باب ولايت تكوينى اولياى حق، خاندان عصمت و طهارت ائمه هدى علیهم‌السلام با اشاره به آيات مربوطه قرآنى، اخبار و روايات به قدرى زياد است كه جاى هيچ گونه شك و ترديدى در آن راه نمى‌يابد و همچنين در مورد ولايت تشريعى كه آن هم از جهتى مربوط به امر امامت و خلافت آن بزرگواران است، از نظر شيعيان و اهل ايمان، موضوعى حق و ثابت و پا بر جا مى‌باشد. و اين معنا در هر دو مورد، در ضمن شرح فقرات زيارت به تفصيل در متن كتاب آمده است و به طور كلى معانى ولاء و ولايت و ولىّ، به وجه مبسوطى تشريح گرديده است.

    بعد از مباحث مربوط به ولايت تشريعى و تكوينى ائمه، به مبحث

    زيارت و جايگاه آن در اسلام و آثار و نتايج آن پرداخته شده است:

    با آن كه درباره زيارت ائمه هدى گفته‌اند به مجرد حضور نزد آن بزرگواران بلكه به مجرد توجه دل به سوى آنان، ديدار و زيارت تحقق حاصل مى‌نمايد و شرح اين معنا در متن كتاب آمده است كه حتى امام(ع) حىّ و ميت ندارد و با آن تصرفى كه از جنبه ولايت تكوينى به اذن خداى تعالى بر عالم دارد، كلام را مى‌شنود و جواب مى‌دهد، ولى چه بهتر كه سالكان طريق الى الله و محّبان و دوستان برگزيدگان خدا، براى تقرب بيشتر و به منظور ديدار و زيارت و محبوب خدا، بهترين كلام را انتخاب كرده و در محضر مباركشان عرض ارادت نمايند.

    در جاى جاى كتاب، بنا به مناسبت موضوع، اشعارى زيبا و لطيف، سرودۀ مؤلف آمده كه بر غنا و جذّابيت كتاب افزوده است:

    اى سلام ما بر اسباط رسول آن رسول اكرم و باب بتول اى سلام ما بر اعلى خاندان كه فدا بادا بر آن روح وروان هردم ازما جان‌نثاران اين سرود بر رسول و آل او باشد درود شك نباشد در جواب اين سلام پاسخى نيكوتر آيد از امام

    از ديگر ويژگى‌هاى اين كتاب، استناد به آيات قرآن و بهره‌گيرى از نكات تفسيرى بسيارى است كه به تبيين و شرح مفهوم ولايت و زيارت، كمك شايانى كرده است. برخى از منابع تفسيرى اين كتاب عبارت است از: مجمع البيان، جامع الجوامع، تفسير لاهيجى، تفسير الميزان، تفسير نمونه و احاديث تفسيرى اصول كافى و بحار الانوار.

    فهرست عناوین کتاب:

    مقدمه / در مقام ولايت، درباره زيارت، شناسايى امام دهم(ع)، مأخذ بعضى از مطالب كتاب.

    فصل اول / ولايت: معنى سلام چيست؟ اهميت سلام نزد رسول اكرم(ص)، معنى اهل و معنى نبوت چيست؟ ارتباط فرشتگان به مقام نبوت و ولايت، ائمه هدى علیهم‌السلام پيشواى كدام امّت هستند؟ ائمه هدى علیهم‌السلام هيئت امناى دربار الهى هستند،

    امامت ائمه هدى علیهم‌السلام از كجا شروع شده است؟ ائمه هدى علیهم‌السلام وارث انبيا هستند، اهميت وارث در زيارت ائمه هدى علیهم‌السلام، ائمه هدى علیهم‌السلام در مقام سيادت، ائمه هدى علیهم‌السلام مورد تأييد روح القدس قرار دارند.

    فصل دوم / زيارت: حرم ائمه هدى علیهم‌السلام مركز ذكر الهى است، پناهندگى زائر به وسيله زيارت قبور ائمه هدى علیهم‌السلام، ايمان زائر متوجه بر دوازده امام است، متابعت و همكارى با ائمه هدى علیهم‌السلام در تمام مراحل، دعاى زائر در پيوستگى و ارتباط با ائمه هدى، زائر تقاضاى تثبيت ايمان خود كرده است، در معناى شفاعت، حقيقت شفاعت. [۱]

    پانویس

    1. ر.ک: باقریان موحد، رضا، ص187- 189

    منابع مقاله

    باقریان موحد، کتابشناسی زیارت، قم- ایران، نشر مشعر، 1387


    وابسته‌ها