مقالات فقهی؛ معونة الظالمین، الولایة من قبل الجائر و جوائز السلطان

    از ویکی‌نور
    مقالات فقهی (معونة الظالمین، الولایة من قبل الجائر و جوائز السلطان)
    مقالات فقهی؛ معونة الظالمین، الولایة من قبل الجائر و جوائز السلطان
    پدیدآورانمدرسی، محمد رضا (نويسنده)

    امیرخانی، عبدالله (مقرر)

    احمدی، جواد ( محقق)
    عنوان‌های دیگرمعونة الظالمین، الولایة من قبل الجائر و جوائز السلطان
    ناشردار التفسير
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1393ش
    چاپ1
    شابک978-964-535-417-4
    موضوعفقه جعفری - مکاسب محرمه - احکام - یاری ظالمین، تولی از قبل جائر و پرداخت‎های سلطان
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م4ب4 159/8 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    بررسی گسترده فقهی معونة الظالمین، الولایة من قبل الجائر و جوایز السلطان تقریرات دروس خارج فقه آیت‌الله سید محمدرضا مدرسی طباطبایی یزدی است که با تقریر متن توسط عبدالله امیرخانی و استخراج منابع و روایات توسط جواد احمدی، منتشر شده است.

    این مجموعه مشتمل بر دروس خارج فقه آیت‌الله مدرسی طباطبایی یزدی در مباحث فقهی مربوط به معونة الظالمین، الولایة من قبل الجائر و جوایز السلطان می‌باشد که با استفاده از آیات و روایات و با بیانی شیوا و رسا، در اختیار خوانندگان قرار گرفته است که به منظور آشنایی بیشتر با محتوای کتاب، به برخی از مباحث آن، به صورت خلاصه، اشاره می‌شود.

    در مبحث نخست، «معونة الظالمین» مورد بحث قرار گرفته است. شیخ انصاری مسأله بیست و دوم از نوع رابع مکاست محرمه را به این موضوع، اختصاص داده است. نویسنده معتقد است اصل حرمت این موضوع، از مسلمات فقه، بلکه از ضروریات اسلام و حتی فی‌الجمله، از مستقلات عقلیه است، ولی باید حدود و تفصیلات آن، مورد بررسی قرار گیرد، لذا وی در ابتدای بحث، به تبیین صورت مختلف مسأله پرداخته و چنین مطرح کرده است که در مرحله نخست آیا معونة الظالمین فقط فی ظلمهم حرام است یا علاوه بر آن، فی غیر ظلمهم هم حرام است؟ مثلا اگر کسی برای ظالمی خیاطی یا بنایی کند و فرضا پول حلالی از او دریافت کند، حرام است یا خیر؟ مسأله دیگری که شیخ می‌فرماید حرمت از آن ادله استفاده می‌شود، اعوان الظلمه شدن است؛ یعنی اگر عمل کسی به گونه‌ای باشد که عنوان اعوان الظلمه بر او صادق باشد، حرام است. نویسنده در این مبحث، هریک از این مسائل را به صورت مفصل، مورد بررسی قرار داده است[۱].

    در مبحث دیگری از کتاب، «الولایة من قبل الجائر» مورد بحث قرار گرفته است یعنی از طرف سلطان جائر، والی و متصدی امور قومی شدن. از جمله دلایلی که بر حرمت این امر اقامه شده، تطبیق عنوان «اعوان الظلمه» بر والی از قبل جایر است؛ یعنی کسی که از قبل سلطان جائر، والی می‌شود، عنوان «اعوان الظلمه» به روشنی بر او منطبق می‌شود؛ زیرا سلطان ستمگری که قلمرو وسیعی دارد و بخشی از آن را در اختیار فردی قرار می‌دهد، آن فرد حافظ قدرت و منافع ظالم است[۲].

    پانویس

    1. متن کتاب ص21
    2. همان،ص63-64

    منابع مقاله

    متن کتاب.


    وابسته‌ها