مغان در تاریخ باستان

    از ویکی‌نور
    مغان در تاریخ باستان
    مغان در تاریخ باستان
    پدیدآورانمعیری، هایده (نويسنده)
    ناشرپژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگى‏
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1381ش
    چاپ1
    موضوعمغان (زردشتی) - تاریخ
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL 1525/م۶م۶
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مغان در تاریخ، نوشته هایده معیری، حاصل پژوهشی محققانه درباره آیین مغان و تاریخچه این گروه از روحانیون دینی ایران باستان است. از آنجایی‌که نام مغ از دیرباز در نوشته‌های تاریخ‌نگاران کهن و اسلامی با دین ایرانی پیوند داشته، اما درباره هویت آن گروه چیز زیادی دانسته نیست، نویسنده با استناد به منابع مهم و آثار محققان می‌کوشد، شمه‌ای از تاریخ این قوم و پیوندشان را با جوامع دیگر بیان کند.

    کتاب نه مبحث اصلی دارد. نویسنده در نخستین مبحث، پیوند فرهنگی دو قوم هند و ایرانی را با اتکا به واژه‌های زبان‌شناسی بررسی می‌کند. در مبحث دوم، جایگاه روحانیت در میان اقوام هند و ایرانی از نظر گذرانده می‌شود و نویسنده بر آن است که مغان طبقه‌ای مشخص در مغرب ایران در دوره مادها بودند.

    بحث درباره تاریخچه مغان با استناد به منابع کهن از دوره مادها تا دوره ساسانیان و بحث درباره روایت‌های رویداد مغ غاصب، یعنی گئوماتا و اشاره به ترکیب مغان با کلدانیان، مطالب بخش‌های سوم تا پنجم را تشکیل می‌دهند. در بخش‌های ششم و هفتم، ارتباط مغان را با آیین زروانی و فلسفه یونان مورد توجه قرار می‌دهد. بخش هشتم، مهم‌ترین ویژگی مغان یعنی توجه آن‌ها را به جادو، با توجه به نامشان بررسی می‌کند. سرانجام در بخش آخر، جایگاه مغان در متون انجیلی و عهد عتیق از نظر گذرانده می‌شود[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص316

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها