معاد

    از ویکی‌نور
    معاد
    معاد
    پدیدآوراندستغیب، عبدالحسین (نويسنده)
    ناشرجامعه مدرسین حوزه علمیه قم. دفتر انتشارات اسلامی
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1390ش
    چاپ20
    شابک978-964-470-136-8
    موضوعمعاد
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏د‎‏5‎‏م‎‏6‎‏ 222 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    معاد خلاصه بیانات شهید محراب آیت‌الله سید عبدالحسین دستغیب (1292-1360ش)، اثری ارزشمند در موضوع سرنوشت انسان پس از مرگ و به‌ویژه مسئله قیامت است که در قرآن کریم و روایات فراوان بر تأثیرات سازنده اعتقاد به آن تأکید شده است.

    کتاب معاد، اثری است ارزنده که در تحکیم و تقویت نیروی ایمان به رستاخیز نقش مهمی را ایفا می‌نماید. یکی از امتیازات کتاب حاضر آن است که «زندگی پس از مرگ» گرچه با روش تحقیقی و علمی بررسی شده، در عین حال از نظر فهم مطالب، بسیار روان و قابل استفاده همگان می‌باشد. علاوه بر این‌که به شبهات و ایرادات مربوط به مسأله معاد با بیانی شیوا و مستدل پاسخ داده شده است.[۱]

    کتاب در سه فصل تنظیم شده است. در فصل اول با عنوان «مرگ» ابتدا در ذکر معنای لغوی و اصطلاحی معاد می‌خوانیم: معاد از ماده عود به معنای برگشتن است؛ چون روح دوباره به بدن برگردانیده می‌شود. معاد از اصول دین مقدس اسلام و اعتقاد به آن واجب است که هرکس دوباره پس از مرگ زنده می‌شود و به جزای عقیده و عملش می‌رسد. هر چند اصل معاد به دلیل عقل ثابت است، اما درک معاد غیر از وحی راه دیگری ندارد.[۲]‏ در این فصل موضوعات مختلفی چون: کیفیت قبض روح، گزارش‌های پس از مرگ، سؤال نکیر و منکر و فشار قبر مطرح شده است.

    در فصل دوم، «برزخ» به لحاظ لغت پرده و حایل و به جهت اصطلاح، عالم بین دنیا و آخرت معنا شده است. برزخ را عالم مثالی هم می‌گویند و بدن هم در برزخ بدن مثالی است. بدنی لطیف که هیچ چیز مانع آن نخواهد بود. هر نقطه‌ای که قرار بگیرد، همه چیز را می‌بیند، این طرف دیوار و آن طرف دیوار برایش ندارد.[۳]‏ تبیین ثواب و عقاب برزخ در قرآن و روایات از مباحث مهم این فصل است.

    بیش از نیمی از کتاب به فصل سوم «قیامت» اختصاص یافته است؛ عظمت و بزرگی قیامت، تقوا لباس قیامت، علی(ع) میزان حق، عقبات قیامت، بهشت و دوزخ از جمله مباحث مرتبط با قیامت است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7-6
    2. ر.ک: متن کتاب، ص8
    3. ر.ک: همان، ص41-40

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها