مطلع البدرین فیمن یؤتی أجره مرتین

    از ویکی‌نور
    مطلع البدرین فیمن یؤتی أجره مرتین
    مطلع البدرین فیمن یؤتی أجره مرتین
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) ه‍لال‍ی‌، س‍ل‍ی‍م‌ (محقق)
    سال نشر1410ق - 1989م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /س9م6 126/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مطلع البدرين في من يؤتی أجره مرتين، اثر جلال‌الدین سیوطی (متوفی 911ق)، رساله‌ای است کوچک و مختصر در تحقیق پیرامون کسانی که در آیات و روایات، اعطای دو اجر و ثواب، به ایشان وعده داده شده است.

    کتاب، با تحقیق و تصحیح سلیم بن عید هلالی به چاپ رسیده است. در مقدمه‌ای که توسط محقق به ابتدای کتاب افزوده شده، این اثر، چنین معرفی شده است: اثر حاضر، رساله پاکیزه‌ای است حاوی مجموعه‌ای عطرآمیز از احادیث پیامبر(ص) و آثار سلف صالح، با معانی شگفت‌انگیزی که نشان‌دهنده وسعت رحمت خداوند نسبت به بندگانش است که به‌سوی او، روی آورده‌اند و او ثواب آنها را دو مرتبه عطا کرده است[۱].

    سیوطی در این کتاب، به جمع‌آوری و شرح و توضیح آیات و روایاتی پرداخته است که در آنها، به دو برابر بودن اجر و پاداش عمل، اشاره شده است. از جمله این آیات، آیه 31 سوره احزاب: «وَ مَنْ يقْنُتْ مِنْكنَّ لِلَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ تَعْمَلْ صَالِحًا نُؤْتِهَا أَجْرَهَا مَرَّتَينِ وَ أَعْتَدْنَا لَهَا رِزْقًا كرِيمًا» (و هرکه از شما مطیع فرمان خدا و رسول باشد و نیکوکار شود، پاداشش را دو بار عطا کنیم و برای او روزی بسیار نیکو مهیا سازیم)، می‌باشد که در آن، خداوند به همسران پیامبر(ص) وعده داده است در صورت مؤمن و نیکوکار بودن آنها، دو پاداش به ایشان عطا خواهد شد[۲].

    در آیه 52 و 53 سوره قصص: «الَّذِينَ آتَينَاهُمُ الْكتَابَ مِنْ قَبْلِهِ هُمْ بِهِ يؤْمِنُونَ وَ إِذَا يتْلَىٰ عَلَيهِمْ قَالُوا آمَنَّا بِهِ إِنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّنَا إِنَّا كنَّا مِنْ قَبْلِهِ مُسْلِمِينَ» (کسانی که قبلاً کتاب آسمانی به آنان داده‌ایم به آن [= قرآن‌] ایمان می‌آورند و چون آیات ما بر آنها تلاوت شود، گویند: به آن ایمان آوردیم که این قرآن به‌حق از جانب پروردگار ما نازل شده؛ ما پیش از این نیز تسلیم فرمان خدا بودیم)، نیز به اعطای دو مرتبه ثواب، اشاره شده است[۳].

    در حدیثی از پیامبر(ص) نیز برای سه نفر، اعطای دو مرتبه ثواب، وعده داده شده است که عبارتند از: اهل کتابی که به پیامبر(ص) نیز ایمان بیاورد، عبدی که مطیع خدا و مولای خود باشد و کسی که کنیز خویش را نیکو تربیت کرده و آزادش نموده و با او ازدواج کند[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5
    2. ر.ک: متن کتاب، ص19
    3. ر.ک: همان، ص20
    4. ر.ک: همان، ص20-21

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها