مضاهاة أمثال كتاب كليلة و دمنة بما أشبهها من أشعار العرب

    از ویکی‌نور
    مضاهاة امثال کتاب کلیلة و دمنة بما اشبهها من اشعار العرب
    مضاهاة أمثال كتاب كليلة و دمنة بما أشبهها من أشعار العرب
    پدیدآورانی‍م‍ن‍ی‌، م‍ح‍م‍د‌ب‍ن‌ ح‍س‍ی‍ن‌ (نويسنده) ن‍ج‍م‌، م‍ح‍م‍د ی‍وس‍ف‌ (محقق)
    ناشردار الثقافة
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ1
    موضوعکلیله و دمنه - نقد و تفسیر - شعر عربی - مجموعه‌ها - ضرب المثل‏های عربی
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مضاهاة أمثال كتاب كليلة و دمنة بما أشبهها من أشعار العرب، از ادیب، نحوی و مورخ قرن چهارم هجری قمری، اب‍وع‍ب‍دال‍ل‍ه‌ م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ ح‍س‍ی‍ن بن عمر ی‍م‍ن‍ی (متوفای 400ق)، است که به بیان شباهت مثل‌های موجود در «کلیله و دمنه» و اشعار شاعران عرب می‌پردازد و البته در آن هیچ توضیح، تحلیل، تفسیر و نقدی درباره امثال و ابیات مشاهده نمی‌شود. پژوهشگر معاصر، محمد یوسف‌ نجم‌ (دانشگاه آمریکایی بیروت)، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و مقدمه و تعلیقاتی بر آن افزوده و نویسنده و اثر حاضر را معرفی کرده است.

    هدف و روش

    • نویسنده، نوشته است: امثال را از «کلیله و دمنه» استخراج کردم که فقط 10 ورقه شد و باقی‌مانده مطالب زائد بود. من در برابر هر مثلی، شعری جاهلی یا اسلامی همراه با اسم و نسب شاعر آوردم تا پنداشته نشود که آن اشعار را از روی تعصب به شاعری بسته و یا دروغی ساخته‌ام....[۱].
    • محمد یوسف‌ نجم‌ تأکید کرده است: همان گونه که از مقدمه طولانی کتاب فهمیده می‌شود نویسنده آن را برای دفاع از میراث ادبی و حِکمی عرب و در برابر «شعوبی‌گری» به رشته تحریر درآورده است[۲].

    ساختار و محتوا

    • در این اثر، نگارنده بعد از آوردن عبارت «قال صاحب الكتاب» (نویسنده کلیله و دمنه چنین گفت:)، یکی از امثال آن را ذکر می‌کند و بعد شعری متناسب با آن از شاعران عرب می‌افزاید و هیچ توضیحی ارائه نمی‌کند و البته گاهی بیش از یک شعر عرضه می‌دارد. در نتیجه، کتاب حاضر دارای 165 مورد از امثال کلیله و دمنه و 210 شعر از شاعران عرب است.

    نمونه مباحث

    • ١٣٤- کلیله و دمنه: و بهترین اعمال آن است که عاقبتش شیرین‌تر باشد و بهترین نیکی پیوند با ارحام است و برترین ستایش آن است که آن را نیکان بگویند.

    "١٧٦" عمر بن عبدالعزیز به طُریح بن اسماعیل ثقفی گفت: ابیاتی بگو که در آن خیرخواهی و عبرت‌آموزی باشد. او چنین سرود:

    و أفضل أعمال الفتى الزادُ للتي تدوم و تحلو لي عليها العواقب و أفضل برٍّ بِرُّك الرحمَ التي عليها تُجازى آجلًا بالرغائِبِ و حُسْنُ ثنا الأبرار في كلِّ محفلٍ يدوم له ما جدَّ في السيرِ راكبُ

    [۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص3
    2. ر.ک: مقدمه نویسنده، صفحه‌ و
    3. ر.ک: متن کتاب، ص81

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها