مصابیح الأنوار و أنوار الأبصار في معجزات و دلالات النبي المختار صلی‌الله‌علیه‌و‌آله

    از ویکی‌نور
    مصابیح الأنوار و أنوار الأبصار في معجزات و دلالات النبي المختار صلی الله علیه و آله
    مصابیح الأنوار و أنوار الأبصار في معجزات و دلالات النبي المختار صلی‌الله‌علیه‌و‌آله
    پدیدآورانبحرانی، هاشم بن سلیمان (نويسنده) ارگانی حائری، محمود (محقق)
    ناشردار المودة
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1426ق
    چاپ1
    شابک964-9639-62-4
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /ب3م6 24/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مصابيح الأنوار و أنوار الأبصار [في معجزات و دلالات النبي المختار(ص)]، اثر سید هاشم بحرانی (متوفی 1107ق)، کتابی است در بیان معجزات پیامبر(ص) که با تحقیق و تصحیح محمود ارگانی بهبهانی، منتشر شده است.

    مؤلف در مقدمه، روش خود در کتاب را تشریح نموده و معنای معجزه را دقیقاً توضیح داده است. وی معتقد است که اطلاق معجزه به آنچه در زمان بعثت یا قبل از آن رخ داده، ممنوع نیست و مثلا اخبار کاهنان از مبعث پیامبر(ص) و امور خارق‌العاده‌ای که قبل از ولادت و یا هنگام ولادت آن حضرت رخ داد را نیز می‌توان معجزه نامید، هرچند که همراه با تحدی نبوده است[۱].

    همان طور که مؤلف خود همه این موارد مذکور را جزو معجزات می‌شمارد، اشاره کرده است که اگر بگوییم قرآن تنها معجزه پیامبر(ص) است، تساهل می‌باشد و نیز اگر گفته شود خود قرآن، هزار معجزه است، سهل‌انگاری است؛ چراکه هر حرفی از آن، خود معجزه‌ای از معجزات است؛ افزون بر این هر معجزه‌ای از معجزه‌های آن حضرت، خود معجزه‌های متعدد و فراوان است؛ زیرا خداوند به هیچ‌یک از پیامبران الهی(ع) معجزه‌ای را نداده است، مگر آنکه شبیه به آن و حتی بهتر از آن را به پیامبر(ص)، اعطا نموده است[۲].

    وی در کتاب خود، معجزاتی را برشمرده است که به نظر وی هرچند در ظاهر یک معجزه می‌باشد، اما در واقع معجزات متعددی است؛ مثلا در موردی که شش‌هزاروهشتصد نفر غذای مسمومی را خوردند، اما به‌واسطه معجزه پیامبر(ص)، آسیبی به آنها نرسیده، در واقع معجزه واحدی نبوده و در حقیقت، شش‌هزاروهشتصد معجزه بوده است[۳].

    در این زمینه، وی در آخر باب پنجم نیز به همین موضوع اشاره و تأکید نموده و چنین گفته است که این حدیث، مشتمل بر معجزات متعدد و فراوانی از آن حضرت می‌باشد و به‌عنوان مثال، در موردی که دو طرف کوه به هم رسیده و پیوستند و از هم جدا شدند، تا اینکه نودوچهار بار این اتفاق افتاد، به همین عدد معجزه خواهد بود [۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص20
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان، ص21

    منابع مقاله

    مقدمه محقق.


    وابسته‌ها