مسیح به گستردگی کره زمین: جامعه‌شناسی تاریخی کریستیانیزم جهانی

    از ویکی‌نور
    مسیح به گستردگی کره زمین: جامعه‌شناسی تاریخی کریستیانیزم جهانی
    مسیح به گستردگی کره زمین: جامعه‌شناسی تاریخی کریستیانیزم جهانی
    پدیدآورانسعیدنیا، جلال
    ناشرابجد
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1381
    چاپاول
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BR ۱۴۵/۲/س۷،م۵

    مسیح به گستردگی کره زمین: جامعه‌شناسی تاریخی کریستیانیزم جهانی نوشته جلال سعیدنیا، در پنج بخش به مبحثی به نام کریستیانیزم جهانی می‌پردازد.

    مؤلف در ابتدای کتاب میان «کریستیانیزم جهانی» و «مسیح‌شناسی دینی» یا «شناخت تاریخی مسیحیت کلاسیک» تفاوت می‌نهد و بیان می‌کند که کریستیانیزم به معنی مسیحیت قلب شده یا دگرگون شده و یا مسیحیت سیاسی‌شده‌ای است که در مراحل «پیمایش تاریخی- اجتماعي» خود دچار وسوسه‌های فزاینده، مخرب و دگرگونی‌های ژرفی شده است. وی با روش‌های جامعه‌شناسی تاریخی به سراغ فرایندهای بنیادین مسیحیت می‌رود و با اشاره به ریشه‌های ساختاری و دگرگونی‌هایی که با گذر از مراحل گذشته تا به امروز به بار آورده، به ماهیت جهانی آن اشاره می‌کند.

    نویسنده کتاب معتقد است که تحلیل ریشه‌ای «کریستیانیزم» در قلمرو جامعه‌شناسثی نیاز به یک تصویر روشن از پیش‌درآمد مسیحیت دارد. این رابطه که هویت خود را بهتر از هر علم دیگری در فلسفه، تاریخ و دستگاه‌های مذهبی کهن می‌یابد، منبعی مطمئن و درعین‌حال ناگزیر به نظر می‌رسد. ازاین‌رو، برای رسیدن به این مقصود، ابتدا نگاهی کوتاه به پایان گرفتن دوران دولت‌شهرهای آزاد یونانی به دست اسکندر، الحاق آخرین بقایای تسلط مقدونیه و مصر بر روم و سرانجام پیدایش جامعه روم و مبارزه‌ها و اصلاحات درونی دیکتاتوران رومی می‌افکند و سپس ظهور مسیحیت در درون امپراطوی روم و تفکرات جهان‌وطنی آنها را بررسی می‌کند. از نکته‌ای بارز این کتاب تصاویری از شمایل‌های مسیحی در قرن‌های مختلف است که با مطالبی از اناجیل عجین شده و در فهم مطالب کتاب یاری‌گر است[۱].

    پانویس

    1. ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، ص25

    منابع مقاله

    ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر اول: مسیحیت)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، اول، 1392ش

    وابسته‌ها