مزارات اصفهان از قرن سوم هجری تا زمان حاضر

    از ویکی‌نور
    مزارات اصفهان از قرن سوم هجری تا زمان حاضر
    مزارات اصفهان از قرن سوم هجری تا زمان حاضر
    پدیدآورانمهدوی، مصلح‌الدین (نويسنده) منتظرالقائم، اصغر (تصحیح و پژوهش)
    ناشردانشگاه اصفهان
    مکان نشرایران - اصفهان
    سال نشر1382ش
    چاپ1
    شابک-
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    1382 /ص75 م9 2073 DSR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مزارات اصفهان، تألیف مصلح‌الدین مهدوی (درگذشته 1374ش)، مشتمل بر معرفی مزارات و قبرستان‌های اصفهان و اطلاعات ارزشمند دیگری است که از منابع معتبر گردآوری شده است. اصغر منتظر القائم بر کتاب مقدمه نوشته و آن را تصحیح کرده است.

    نویسنده در مقدمه ده ‌صفحه‌ای کتاب به محاسن و ویژگی‌های اصفهان در طول تاریخ اشاره دارد و سپس با سوز و گداز فراوان از بی‌توجهی و تخریب مزارات معاریف به‌وسیله برخی ادارات و مردم شکوه و شکایت می‌کند که بر اثر بی‌توجهی و تصرف غاصبانه، میراث فرهنگی این شهر در حال از بین رفتن و فراموشی است و به همین جهت این کتاب را برای حفظ تاریخ علمی اصفهان و سیر تکاملی آن در طول چهارده قرن اسلامی نگاشته تا یاد و خدمات علمی مدفونان در این گورستان زنده بماند. پس از مقدمه، در فهرستی الفبایی، هشتاد گورستان شهر اصفهان را یاد کرده، به موقعیت هرکدام و مختصری از تاریخ بنا و سیر تاریخی و مدفونان آنها و منسوبان به آن محل، اشاره می‌کند. وی برخی از مدفونین و منسوبین به این مزارات با محل مزار را فقط نام برده یا مختصر شرحی بر آن نگاشته، ولی برخی دیگر همچون صاحب بن عباد، حافظ ابونعیم اصفهانی و شیخ ابومسعود رازی را مشروح آورده است. شایان توجه است برخی از مزارات خارج اصفهان مثل ارزنان، شاه‌رضا، زفره و شیخ رجب برسی را نیز گزارش کرده است[۱]‏.

    ویژگی کار مرحوم مهدوی در این است که خود بسیاری از مزارات را شناسایی کرده و از نزدیک مشاهده نموده و از کمک افرادی همچون مرحوم بهشتیان برخوردار بوده و یاد و خاطره فرهیختگان مدفون در این مزارات را جاویدان نگاه داشته است. بیشتر مطالب این کتاب گردآوری از منابع و مآخذ معتبر، مثل: «ذکر اخبار اصبهان» ابونعیم اصفهانی و «عالم‌ آرای عباسی» اسکندربیک منشی می‌باشد. مهدوی گاهی روایات مختلف درباره یک موضوع را جمع‌آوری کرده و دیدگاه و تحلیل شخصی خود را پیرامون آن آورده است که حکایت از تسلط وی بر منابع و قدرت فکری او دارد[۲]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مصحح، ص5-4
    2. ر.ک: همان، ص6-5

    منابع مقاله

    مقدمه مصحح.

    وابسته‌ها