مراتب العلوم

    از ویکی‌نور
    مراتب العلوم
    مراتب العلوم
    پدیدآورانابن حزم، علی بن احمد (نويسنده)

    عباس، احسان (محقق)

    خاکساری، علی (مترجم)
    ناشرآستان قدس رضوی. بنياد پژوهشهای اسلامى
    مکان نشرایران - مشهد مقدس
    سال نشر1369ش
    چاپ1
    شابک-
    موضوعرده بندی علوم - تاریخ - رده بندی علوم - متون قدیمی تا قرن 14 - علوم اسلامی - رده بندی - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /‎‏الف‎‏2‎‏ ‎‏م‎‏4041 177 Q
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مراتب العلوم، ترجمه فارسی رساله‌ای تحت همین عنوان، از ابن حزم، ابومحمد علی بن احمد بن سعید (384-456ق) است که توسط محمدعلی خاکساری، صورت گرفته است.

    «مراتب العلوم»، تاکنون دو مرتبه چاپ شده است. چاپ اول آن، ضمن دو مجموعه از رسایل ابن حزم در قاهره و ویرایش دوم آن نیز به‌همراه دیگر رسائل ابن حزم در بیروت.

    ویرایش دوم آن، دارای مقدمه‌ای مفصل در تاریخ طبقه‌بندی علوم در تمدن عربی و اسلامی و نیز انواع طبقه‌بندی‌های علوم از زمان جابر بن حیان تا عصر ابن حزم اندلسی است و به همین جهت، از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و ترجمه حاضر، بر اساس همین چاپ صورت گرفته است[۱].

    «مراتب العلوم»، علاوه بر اینکه دایرةالمعارفی از متون کهن و نسبتا مشکل در طبقه‌بندی و تقسیمات علوم اسلامی است، دوره‌ای کامل در موضوع تعلیم و تربیت نیز هست و موضوع اخیر، یعنی مسئله تعلیم و تربیت، به‌منظور حفظ و پیشرفت فرهنگ بشری و به‌ویژه تمدن عرب، در عصر وی، فوق‌العاده مورد توجه و علاقه ابن حزم بوده است. انگیزه‌ای که مترجم را به انتخاب و ترجمه این متن واداشته، وجود مزایای ویژه‌ای است که این کتاب را در برگرفته و علاقه‌مندان به علم و معرفت را به پیروی از مکتب انبیا و اولیا(ع)، نور و فضیلت می‌بخشد و بر تزکیه هدف در تعلم، تأکید دارد[۲].

    مترجم علاوه بر اینکه تلاش نموده تا ترجمه‌ای روان و شیوا را از متن ارائه نماید، خاطرنشان نموده که: «اگرچه در مقدمه مصحح، سیر تاریخی طبقه‌بندی علوم در تمدن عربی و اسلامی... آمده است، ولی برای تکمیل این مبحث، لازم است با استفاده از مآخذ معتبر و نوشته‌های شخصیت‌های صاحب‌نظر، نخست به ذکر اهمیت و ضرورت طبقه‌بندی و سلسله مراتب علوم، به‌ویژه در نظام آموزشی اسلام و سپس سایر طبقه‌بندی‌های معروف بپردازیم»[۳]. وی سپس مطالب مفید و مفصلی را در ذیل عناوین: «طبقه‌بندی و سلسله مراتب علوم»، «طبقه‌بندی علوم از نظر «فرانسیس بیکن»»، «طبقه‌بندی علوم از نظر «اگوست کنت»»، «طبقه‌بندی علوم از نظر «آمپر»» و «طبقه‌بندی علوم از نظر «هربرت اسپنسر»» مطرح کرده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مترجم، ص12
    2. ر.ک: همان، ص13
    3. ر.ک: همان، ص14
    4. ر.ک: همان، ص14-28

    منابع مقاله

    مقدمه مترجم.

    وابسته‌ها