مدرسه قم و بغداد (در اواخر قرن سوم و اوائل قرن چهارم هجری)

    از ویکی‌نور
    مدرسه قم و بغداد (در اواخر قرن سوم و اوائل قرن چهارم هجری)
    مدرسه قم و بغداد (در اواخر قرن سوم و اوائل قرن چهارم هجری)
    پدیدآوراننیومن، آندره. جی (نويسنده)

    حسینی اشکوری، صادق (محقق)

    حسینی اشکوری، محمدرضا (مترجم)
    ناشرآستانه مقدسه قم. انتشارات زائر
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1384ش
    چاپ1
    شابک964-8567-34-4
    موضوعاحادیث شیعه - قرن 4ق. - نقد و تفسیر - زندگی فرهنگی - شیعه - بغداد - تاریخ - شیعه - قم - تاریخ - محدثان شیعه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ن‎‏9‎‏م‎‏4 239 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مدرسه قم و بغداد (در اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم هجری) اثر آندره نیومن، در بررسی دوران شکل‌گیری شیعه اثنی‌عشری و تحلیل گفتمان حدیث در مکتب قم و بغداد که با ترجمه سید صادق حسینی اشکوری و همکاری سید محمدرضا حسینی اشکوری، منتشر شده است.

    کتاب حاضر ازآن‌جهت که به بررسی حوزه علمیه قم و مکتب حدیثی و کلامی حرم اهل‌بیت(ع) از دیدگاه و به قلم مستشرقان است، حائز اهمیت است، زیرا نوع نگاه آنان به این شهر را ترسیم می‌کند[۱].

    مؤلف تلاش گسترده‌ای در ارائه اطلاعات آماری و تطبیقی نموده که دقت او در خور تحسین است. همچنین وی بین بررسی تاریخی و محتوایی احادیث و بین بررسی صحت‌وسقم روایات و سند آن‌ها فرق قائل شده و مباحث آن را با یکدیگر خلط نکرده است، لکن مهم‌ترین چیزی که به نظر می‌رسد، نحوه استنتاج وی باشد که از دید حدیثی یا تاریخی شیعی، گاهی بسیار مناسب و گاه، قابل‌بررسی و تکمیل است و مترجم، در این موارد به ترجمه متن اکتفا نموده و نظر دادن در این باره را به اهل‌فن، سپرده است[۲].

    برخی از ویژگی‌های اثر حاضر، به شرح زیر است:

    1. توضیح بعضی از اصطلاحات متن اصلی، از دید یک غربی و اروپایی، به نظر مؤلف ضروری بوده که در نگاه خواننده فارسی‌زبان، واضح است، مثلا هنگام سخن از سوره‌های قرآنی و آیات شریف آن، واژه «قرآن» نیز مرتب تکرار شده است. حذف این موارد، هیچ خللی به ترجمه وارد نمی‌سازد.
    2. در آدرس‌دهی‌ها، بعضا در مواردی، در شماره آیات یا سوره یا نام و تلفظ کتاب‌ها و عناوین، اشتباهاتی وجود داشته که تاحدامکان اصلاح شده است.
    3. کتابنامه همان‌طور که مؤلف آورده، در انتهای کتاب درج شده و دیگر فهارس عمومی، مطابق صفحات متن کتاب تنظیم گردیده است.
    4. ترجمه حاضر، جهت اختصار به «مدرسه قم و بغداد» اختصاص‌یافته است. نام اصلی کتاب، چنین است: «دوران شکل‌گیری شیعه اثنی‌عشری- حدیث گفتمان قم و بغداد».
    5. جهت حفظ احترام پیامبر(ص) و خاندان امجدش، پس از نام نبی گرامی، (صلی‌الله علیه و آله) و پس از اسامی حضرات معصومین، (علیهم‌السلام) افزوده شده است[۳].


    [۴].

    پانویس

    1. مقدمه کنگره، ص3
    2. مقدمه مترجم، ص6
    3. همان، ص7
    4. همان

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها