مدخل الی الفرق الإسلامیة السیاسیة و الکلامیة

    از ویکی‌نور
    مدخل الی الفرق الإسلامیة السیاسیة و الکلامیة
    مدخل الی الفرق الإسلامیة السیاسیة و الکلامیة
    پدیدآوراننادر، البیر نصری (نويسنده)
    ناشردار المشرق
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1989م
    چاپ3
    شابک2-7214-8012-X
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ن2م4 236 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مدخل إلی الفرق الإسلامية السياسية و الكلامية، اثر البیر نصری نادر، مطالعه و تحقیقی است پیرامون فرق مختلف اسلامی و بررسی آنها از دیدگاه سیاسی و کلامی.

    نویسنده در این کتاب، با بررسی مهم‌ترین فرقه‌های اسلامی و با مرور خطوط کلی مشخص‌کننده هر فرقه و پرهیز از اختلافات بی‌شماری که باعث شده است هر فرقه به انشعابات و فرقه‌های بی‌شماری منشعب شود، سعی در نشان دادن و معرفی فرقه‌هایی، داشته است که کتب ملل و نحل، به معرفی و برشمردن آنها و ارائه مواضع و بررسی عقاید آنها، علاقه داشته‌اند[۱].

    نویسنده پس از مطالعه هریک از این فرقه‌های مهم، علاوه بر توضیحات لازم در معرفی و شناسایی هریک از آنها، برای آگاهی و مطالعه بیشتر، متونی را ذکر نموده است که یا از منابع کهن مورخانی است که پیرامون تاریخ فرق مطالعه کرده‌اند و یا مطالبی است از صاحبان خود این فرقه‌ها که در منابع خود ذکر نموده‌اند و یا نوشته معاصرینی است که درباره این فرقه‌ها، تحقیق و پژوهش کرده‌اند[۲].

    کتاب با مقدمه نویسنده در اشاره به موضوع کتاب و اهمیت آن آغاز گردیده و مطالب، در هفت بخش زیر، تنظیم شده است، به‌گونه‌ای که هر بخش، به معرفی یک فرقه، اختصاص یافته است:

    1. خوارج: پیرامون این فرقه، ابتدا به موضوع «تحکیم» و خروج خوارج علیه حضرت علی(ع) اشاره شده و سپس، ضمن بررسی نظریه خلافت از دیدگاه این فرقه، به موضوعاتی همچون موضع خوارج در مقابل حضرت علی(ع)، نیاز جامعه اسلامی به حاکم، جزو ایمان بودن اعمال و دموکراسی حاکمیت در نظر آنان پرداخته شده است[۳].
    2. شیعه: گروهی هستند که امامت را حق الهی دانسته و معتقدند این منصب، فقط به‌واسطه تعیین از طرف خدا به کسی واگذار خواهد شد. خوارج و اهل سنت، امت را مصدر سلطه دانسته و یکی از حقوق آن را این دانسته‌اند که با یکی از اعضای خود که شایسته می‌داند، بیعت نموده و قدرت را به او واگذار نماید؛ به این ترتیب آن عضو امام خواهد شد. اما شیعه، امامت را امر مهم دینی تفویض‌شده از طرف خداوند دانسته و معتقدند امام در تمامی شئون، مانند پیامبر(ص) می‌باشد[۴].
    3. مرجئه: گروهی که وارد نزاع‌های نظامی امویان، خوارج و شیعیان نشده و از هیچ‌یک از آنها، دفاع نکردند[۵]؛
    4. ممهدین معتزله: کسانی که زمینه پیدایش معتزله را فراهم کردند[۶]؛
    5. معتزله[۷]؛
    6. سلفیون[۸]؛
    7. اشاعره[۹].

    پانویس

    1. ر.ک: تمهید، ص8
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: متن کتاب، ص9-13
    4. ر.ک: همان، ص18
    5. ر.ک: همان، ص33
    6. ر.ک: همان، ص41
    7. ر.ک: همان، ص67
    8. ر.ک: همان، ص93
    9. ر.ک: همان، ص100

    منابع مقاله

    تمهید و متن کتاب.

    وابسته‌ها