مجموع رسائل (درقاوی)

    از ویکی‌نور
    مجموع رسائل
    مجموع رسائل (درقاوی)
    پدیدآوراندرقاوی، محمد عربی‌ بن احمد (نويسنده)

    بارود، بسام محمد (محقق)

    احمد بن محمد الزکاری، ابو العباس (مقدمه نويس)
    ناشرالمجمع الثقافي
    مکان نشرامارات - ابوظبی
    سال نشر1420ق - 1999م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /د4م3 284/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مجموع رسائل، اثر ابوعبدالله محمد عربی بن احمد درقاوی شریف حسنی (متوفی 1239ق)، مجموعه‌ای است از وصایا و سفارش‌های نویسنده به شاگردان و مریدان خویش در مباحث اخلاقی و عرفانی که با تحقیق بسام محمد بارود، منتشر شده است.

    این کتاب، چون فاقد خطبه و تمهید بوده، ابوالعباس احمد بن محمد زکاری، خطبه‌ای را همراه با مطالبی مربوط به احوال درقاوی نوشته است و محقق کتاب، آن را برای تکمیل فایده پیش از متن رسائل ذکر نموده است.

    اثر حاضر، دربردارنده مجموعه‌ای از رسائلی است که مؤلف آنها را به‌عنوان وصیت و توصیه‌های اخلاقی، برای مریدان و شاگردان خویش، نوشته و به گفته محقق در مقدمه کتاب، این اثر، وصایا و رسائلی است برای تمام صوفیان در تمامی اعصار[۱].

    نویسنده در این کتاب، روش صحیح تصوف را بیان کرده و در آن، به التزام به قرآن و سنت و آنچه شریعت آورده است، بدون انحراف از آن، هشدار داده است و گویی در این رسائل، با تمسک به آنچه در سنت و کتاب آمده است، منحرفان و غلوکنندگان در راه حق را رد کرده است. وی سپس، به دفاع از روش و طریقت تصوف پرداخته و به کسانی که لجاجت می‌کنند و به خلق خدا با ادعاهای گوناگون و گسترده، با عناوین مختلفی همچون علم و دانش، امر به معروف و نهی از منکر، سلفی‌گری، مبارزه با بدعت‌ها و سایر عناوینی که ظاهر آن حق، ولی باطن آن، مخالفت و دشمنی با طریقت اهل تصوف می‌باشد، اعتراض می‌کنند، پاسخ داده است[۲].

    با مطالعه این رسائل و مباحث کتاب و دقت در تعالیم و آموزه‌های آن، به‌خوبی می‌توان اهمیت و تأثیر مطالب آن را در تربیت نفوس، مشاهده نمود؛ چنان‌که مؤلف مهم‌ترین ویژگی‌های این مسیر را در آنها به زبان ساده، روشن و آسان، بیان کرده و به حقیقت روح، دنیا، زهد، تصوف، ذکر و سایر مؤلفه‌های مهم مطرح‌شده در موضوع تصوف، اشاره نموده و حقیقت تمامی آنها را بر اساس ذوق و وجدان، نه دلیل و برهان، بیان کرده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص11
    2. ر.ک: همان، ص11-12
    3. ر.ک: همان، ص12-13

    منابع مقاله

    مقدمه محقق.

    وابسته‌ها