مجموعه مقالات «قرآن و علوم انسانی» (برگرفته از مجله «قرآن و علم»)

    از ویکی‌نور
    مجموعه مقالات «قرآن و علوم انسانی» (برگرفته از مجله «قرآن و علم»)
    مجموعه مقالات «قرآن و علوم انسانی» (برگرفته از مجله «قرآن و علم»)
    پدیدآورانکنگره بین‌المللی قرآن و علوم انسانی (1396: قم) (نويسنده)

    رضایی اصفهانی، محمدعلی (زير نظر)

    رضایی، حسن رضا (زير نظر)

    مرکز تحقیقات قرآن کریم المهدی (تهيه کننده)
    ناشرپژوهشهای تفسير و علوم قرآن
    مکان نشرایران - قم
    سال نشرسده13
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ک 86 * 65/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مجموعه مقالات «قرآن و علوم انسانی» اثری از کنگره بین‌المللی قرآن و علوم انسانی (1396: قم)، مجموعه مقالاتی است برگرفته از مجله «قرآن و علوم انسانی».

    مقالات این مجموعه، در هفت فصل، تحت عناوین زیر، سامان‌دهی شده است: «مباحث نظری قرآن و علوم»، «روش‌شناسی تفسیرهای علمی»، «تربیت و روان‌شناسی»، «حقوق و مدیریت»، «قرآن و الگوی پیشرفت»، «اعجاز علمی با رویکرد علوم انسانی» و «مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن و علوم و مستشرقان علم و قرآن»

    متأسفانه کتاب فاقد هرگونه مقدمه در توضیح نوع مقالات و نحوه و ترتیب چینش آن‌ها هست. به‌منظور آشنایی با کتاب، به برخی از این مقالات، به‌صورت مختصر، اشاره می‌شود.

    در مقاله «رويكرد علمى به قرآن، ضرورت‌ها و چالش‌ها»، نوشته على نصيرى، رويكرد علمى به قرآن، از سه زاويه بررسی‌شده است. نخست با برشمردن ادله مختلف، ضرورت اين رويكرد بازشناسانده شده است. از زاويه دوم ادوار روى آوردن مسلمانان به تفسير علمى در پنج دوره (عصر نزول، عصر ترجمه، عصر تعميق مطالعات تفسيرى، دوران رنسانس و دوران معاصر) به‌صورت گذرا موردبررسی قرارگرفته است. از زاويه سوم، به آسيب‌ها و چالش‌هاى اين رويكرد توجه شده و دو آسيب (رويكرد تفريطى به آيات علمى و افراط‌گرایی در رويكرد علمى به قرآن) بازکاوی شده است[۱].

    مقاله «روش‌شناسی تفسیر تربیتی قرآن» نوشته محمد احسانی، تلاشی است برای تبیین روش تفسیر تربیتی قرآن کریم و در آن، برخی از روش‌های مؤثر در حوزه تفسیر، با نگرشی تربیتی، ارائه‌شده است. روش ترتیبی و موضوعی به شیوه مشهور و شیوه شهید صدر، روش تطبیقی و تلفیقی و نیز مراحل و ضوابط تدوین تفسیر تربیتی ازجمله مطالب این مقاله است[۲].

    مقاله «تربیت عبادی از منظر قرآن»، نوشته محمدعلی رضایی اصفهانی و حمید نجفی جزه‌ای، درصدد است تا بابیان مبانی، ابعاد، اهداف، ویژگی‌ها و موانع تربیت عبادی مبتنی بر آیات قرآن، تصویری از نحوه و چگونگی تربیت عبادی قرآن را به تصویر بکشد و روش قرآن را در رشد دادن و تربیت انسان‌ها در مسیر عبودیت و بندگی، مطرح سازد. ازاین‌رو در این مقاله، بعد از مفهوم‌شناسی عبادت و تربیت، به مبانی تربیت عبادی در قرآن و نیز موانع و آسیب‌های تربیت عبادی، پرداخته‌شده است[۳].

    پانویس

    1. متن کتاب، ص3
    2. همان، ص53
    3. همان، ص507

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها