مبانی و روش‌های نقد متن حدیث از دیدگاه اندیشوران شیعه

    از ویکی‌نور
    مبانی و روش‌های نقد متن حدیث از دیدگاه اندیشوران شیعه
    مبانی و روش‌های نقد متن حدیث از دیدگاه اندیشوران شیعه
    پدیدآورانمعماری، داود (نويسنده) دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم. شعبه خراسان (تهيه کننده)
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1384ش
    چاپ1
    شابک964-371-814-X
    موضوعحدیث - نقد و تفسیر - حدیث - علم الدرایه - نقد و تفسیر
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    م6م2 109 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مبانی و روش‌های نقد متن حدیث از دیدگاه اندیشوران شیعه از داود معماری در نقد حدیث از دیدگاه شیعی.

    سنت معصومین، دومین منبع اساسی کشف و تبیین معارف الهی دین اسلام، امروزه و در عصر غیبت در مجموعه‌های روایی برای ما به‌یادگارمانده است و ازآنجاکه در گذر زمان به دلایل گوناگون از تغییر و تحریف برکنار نمانده و بهره‌برداری از آن نیز در تبیین ارزش‌ها و احکام دینی نیاز به تحلیل و تشریح فنی و عالمانه دارد، نقد و ارزیابی روایات، شیوه و سیره مستمر دانشمندان اسلامی به‌ویژه اندیشوران شیعی بوده است و بر خلاف آنچه مشهور است و مستشرقان مغرض نیز با تبلیغات گسترده بدان دامن می‌زنند، تنها به‌نقد خارجی و ارزیابی اسنادی آن‌ها اکتفا نکرده؛ بلکه با بهره‌گیری از رهنمودهای قرآن کریم، ارشادات معصومین(ع)، براهین عقلی و روش‌های علمی به‌نقد و تحلیل متون احادیث نیز توجهی درخور و بایسته داشته‌اند.

    نخستین فصل این پژوهش به بیان کلیات و تبیین طرح تحقیق می‌پردازد.

    دومین فصل، پیشینه نقد متن حدیث در میان اندیشوران شیعه و مبانی و ملاک‌های گوناگون آنان را در این زمینه بیان می‌کند. محدثان و مؤلفان کتاب‌های حدیث، دانشمندان علم رجال، درایه و فقه الحدیث و اندیشوران علوم نقلی یعنی تاریخ و سیره معصومین(ع) اخلاق، کلام، تفسیر و فقه، جملگی همتی والا و سهمی به سزا در این امر داشته‌اند.

    سومین فصل، به‌تفصیل نمونه‌های متعدد و متنوع نقد متن حدیث را از لابه‌لای آثار اندیشوران شیعه، ارائه می‌دهد و روش‌های آنان را در نقد متون گوناگون روایی اعم از عقیدتی، تاریخی، اخلاقی و فقهی، عینا به تصویر می‌کشد.

    تبیین اصل صدور حدیث و کشف روایات جعلی و ساختگی، تبیین و کشف جهت و مورد صدور حدیث و کشف دلالت الفاظ و عبارات حدیث، مهم‌ترین مراحل نقد متن است. حدیثی که با مبانی و ملاک‌های صدور خبر از معصوم(ع) هماهنگ و در مقام تشریح حکم و یا ارزش‌های الهی بیان شده، تحریفات لفظی و معنوی از آن زدوده گردیده و مفاهیم الفاظ و عبارات آن با موازین علمی تحلیل و تشریح شده باشد، حجت، قابل‌استناد، و در تبیین علوم و معارف اسلامی، ابزاری کارساز و کارآمد خواهد بود.[۱]

    پانویس

    1. ر.ک: چکیده کتاب، ص19-20

    منبع مقاله

    چکیده کتاب.

    وابسته‌ها