كتاب الوزراء و الكتّاب

    از ویکی‌نور
    الوزراء و الکتاب
    كتاب الوزراء و الكتّاب
    پدیدآورانجهشیاری، محمد بن عبدوس (نویسنده)

    سقا، مصطفي (محقق) ابیاری، ابراهیم (محقق) شلبي، عبدالحفيظ (محقق) طب‍اطب‍ائ‍ي‌، اب‍وال‍ف‍ض‍ل‌ (مترجم)

    رهنما، زین‌العابدین (مقدمه‌نویس)
    ناشر[بي نا]
    مکان نشرايران
    سال نشر1348ش.
    چاپيکم
    موضوعوزيران‌ -- کشورها‌ي اسلامي‌ -- متون‌ قديمي‌ تا‌ قرن‌ 14

    دبيران‌ ديواني‌ -- کشورها‌ي اسلامي‌ -- متون‌ قديمي‌ تا‌ قرن‌ 14

    کشورهاي اسلامي - تاريخ
    زبانفارسي
    کد کنگره
    ‏1348 / 38/4 DS

    كتاب الوزراء و الكتّاب اثر ابو عبداللّه محمد بن عبدوس الجهشيارى؛ تحقیق مصطفى السّقا وابراهيم ابيارى و عبدالحفيظ شلبى؛ ترجمۀ ابوالفضل طباطبايى؛ از آثار قرن چهارم هجرى و از قديمي‌ترين منابع تاريخ اسلام در موضوع تشكيلات ادارى و ديوانى و تاريخ وزراست.

    مؤلف(متوفى 331ق) تاريخ انشانويسى از هنگام تأسيس حكومت اسلامى در زمان پيامبر(ص) و تاريخ وزرات و وزيران را در اسلام از آغاز تا عصر مأمون و وزارت فضل بن سهل شرح داده است.

    اخبار و اطلاعات موجود در كتاب-كه بخشى از آنها در هيچيك از كتب موجود ديده نمى‌شود-بيانگر اوضاع اجتماعى ورفتار و روش خلفا و حكام دوران اموى و عباسى است.

    از ويژگيهاى كتاب وجود اطلاعاتى است كه حاكى از تأثيرات تمدن ايرانى در بسيارى از شئون ادارى وتشكيلاتى دستگاه‌هاى خلافت،از جمله جمع‌آورى ماليات و خراج و تنظيم ديوانها وديگر روشهاى سياسى است.

    كتاب با معرفى كسانى كه براى رسول خدا كتابت مى‌كرده‌اند آغاز شده و تقسيم بخشهاى كتاب براساس نام خلفا و دورۀ آنهاست، مثلا ايام ابوبكر يا ايام مأمون، و در ذيل هرعنوان اوضاع تشكيلاتى و مكاتبات و روابط ادارى آن دوره تشريح شده است.

    ظاهرا كتاب جهشيارى تا دورۀ مكتفى بالله و وزارت احمد بن عباس بن حسن(حدود سال 296) را در بر داشته، لكن همه كتاب به دست مانرسيده است.

    مؤلف در مقدمه، مطالبى دربارۀ تشكيلات اجتماعى و ادارى و تقسيم‌بندى طبقات نزد ايرانيان و خدماتى كه آنان به توسعه علوم آن روزگار كرده‌اند آورده است.

    ترجمه از روى چاپ مصر انجام شده و مقدمه محققان مصرى در معرفى كتاب و مؤلف آن در آغاز آمده است.

    فهارس گوناگون اعلام و فهرست مطالب در پايان كتاب ذكر شده است. [۱]

    پانویس

    1. ر.ک: روغنی، شهره، ص108-109

    منابع مقاله

    روغنی، شهره، کتابشناسی گزیده توصیفی تاریخ و تمدن ملل اسلامی، تهران، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها(سمت)، 1382ش

    وابسته‌ها