قطعة من رسالة الشرائع

    از ویکی‌نور
    قطعة من رسالة الشرائع
    قطعة من رسالة الشرائع
    پدیدآورانابن بابویه، علی بن حسین (نويسنده)

    مسیر، کریم (محقق)

    محمدي، شاکر ( محقق)
    عنوان‌های دیگرو هي رسالة إلی ولده الشیخ الصدوق رحمه الله و تمثل أقدم نص فقهي معتبر للإمامیة الإثنی عشریة بقي إلی هذا العصر
    ناشردار المؤرخ العربي
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1435ق - 2014م
    چاپ1
    موضوعفقه جعفری,Islamic law, Ja'fari, -- قرن ۴ق., -- 10th century*,a03,a03
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP ۱۸۱/۵/ب۲،ق۶ ۱۳۹۳
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    قطعة من رسالة الشرائع، از آثار محدث و فقیه شیعى قرن چهارم هجری قمری، ابوالحسن على بن حسین بن موسى بن بابویه قمى (متوفای 329ق‌‌)، مجموعه‌ای از فتاوای فقهی در ابواب عبادات و معاملات را بیان می‌کند. نگارنده این مسائل را خطاب به فرزندش، شیخ صدوق (305-381ق‌) تألیف کرده است. پژوهشگران معاصر، کریم مسیر و شاکر محمدی این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند و روشمند نوشته‌ و نگارنده و اثر حاضر را شناسانده‌اند.

    هدف و روش

    • نگارنده به شیخ صدوق سفارش کرده است که حدود الهی را از امامان اطهار(ع) بیاموزد و تأکید می‌کند که این مسائل را من به تو می‌رسانم و البته اسناد طولانی را حذف می‌کنم[۱].
    • محققان، توضیحاتی دقیق و علمی را درباره اهمیت این اثر ارائه و از جمله تأکید کرده‌اند که فقیهان شیعه، فتاوای ابوالحسن على بن حسین بن موسى بن بابویه قمى را هم‌سنگ نصوص و روایات قرار داده‌اند و پذیرفته‌اند که او در فتاوای خودش، تغییری در روایات ایجاد نکرده و دیدگاه خود را با ذکر احادیث بیان کرده و در همین اثر به همین نکته اشاره و بلکه تصریح کرده است. در نتیجه فقیهان در مواردی که نصی نیافتند، فتاوای او را جای روایات نشاندند و به آن بسنده کردند و شواهد این سیره علمی فراوان است[۲].
    • توضیحات کریم مسیر و شاکر محمدی در مورد ابتکار نویسنده (طرح اسانید و جمع بین نظایر و آوردن خبر با قرینه)، بحثی پژوهشی و خارج از حوصله معرفی اجمالی حاضر است[۳].

    ساختار و محتوا

    • این اثر، از 2 بخش به‌ترتیب ذیل تشکیل شده است:
    1. متن رساله (باب‌های وضو، غسل، تیمم، دماء ثلاثه، نماز و نماز جماعت)؛
    2. فتاوای ابوالحسن على بن حسین بن بابویه قمى، استخراج‌شده از منابع دیگر (باب‌های نماز، نماز مسافر، نماز جماعت... روزه، زکات، حجّ، نکاح، طلاق، مکاسب، تجارت، ربا، حدود، وصایا و...).

    نمونه مباحث

    • فرزندم! نماز اولین فریضه و سزاوارترین شریعت و عبادت و حکم شرعی است و باید وضو گرفت تا بتوان وارد نماز شد...[۴].
    • بکوش هر برادر ایمانی را که دیدی، لبخند بزنی و بخندی؛ زیرا از دانشمند حقیقی(ع) روایت است: هرکسی که برای رضای خدا و تواضع در برابر فرمان او، به برادر مؤمنش لبخند بزند، خدا برایش حسنه‌ای بنویسد و بهشتی شود[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه ‌نویسنده، ص110-111
    2. ر.ک: مقدمه محققان، ص49-60
    3. ر.ک: همان، ص61-90
    4. ر.ک: متن کتاب، ص109
    5. ر.ک: همان، ص171

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها