قضاء و قدر و شبهات اختیار

    از ویکی‌نور
    قضاء و قدر و شبهات اختیار
    قضاء و قدر و شبهات اختیار
    پدیدآورانرحمانی، محمدهادی (نويسنده)
    ناشرالمطبعة التونسیة ** مکتبة الإمام المجاهد السید البغدادي العامة
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1396ش
    چاپ2
    شابک978-600-97527-0-6
    موضوعقضا و قدر - قضا و قدر - جنبه‌های قرآنی - جبر و اختیار
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    6ق 3ر 219/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    قضاء و قدر و شبهات اختیار اثر محمدهادی رحمانی درباره دو مبحث کلامی قضا و قدر، و جبر و اختیار است.

    «قضا و قدر» از مباحث مهم كلام اسلامى است. از اين رو همواره مورد توجّه دانشمندان و بزرگانِ دينى بوده و تصانيف بسيارى در اين موضوع نگاشته شده است. محمدهادی رحمانی در اين مجموعه علاوه بر جمع‌بندى مطالب بيان شده و دسته‌بندى و ارائه تفاسير مختلف به تحقيق در معناى صحيح «قضا و قدر» پرداخته و تلاش کرده، آنچه به نظر صحيح مى‌آيد را بيان نمايد. او در برخى موارد نيز مطالب جديدى ارائه کرده و اقسام «قضا و قدر» را بر حقایق موجود در روايات تطبيق نموده است.[۱]

    مباحث در 5 بخش ارائه شده است: فصل اول به ارائه کلیات بحث پرداخته و در آن پیشینیه این بحث و نگاه به آن از جهات مختلف فلسفی و عقلی و علمی و عمومی، اهمیت آن در روایات، توضیح معنای لغوی و تبیین معنای آن در قرآن، تبیین معنای نهی از غور در این مباحث در روایات و... را بیان کرده است.

    فصل دوم اقسام قضا و قدر برای ما تبیین می‌شود؛ توضیح قضا و قدر تشریعی، و قضا و قدر تکوینی با انواع مختلف آن شامل قضا و قدر علمی، عینی که دو نوع قطعی و غیرقابل تغییر دارد، بحث از لوح محو و اثبات و... خلاصه بحث از اقسام قضا و قدر در پایان این فصل آمده است.

    فصل سوم به بررسی دیدگاه‌ها می‌پردازد. معنای اهل حدیث و نقد آن، و همچنین معنایی که اشاعره از آن اراده کرده‌اند و تفاوت نگاه اشاعره با اهل حدیث، نگاه معتزله و همچنین فلاسفه به این مبحث در این فصل تبیین می‌شود.

    فصل چهارم حاوی مباحث تکمیلی مانند بداء، امر بین‌الامرین، مبحث ژنتیک، جبر محیطی، جبر تاریخی، علم غیب ائمه و... است.

    فصل پنجم به مباحث فلسفی پیرامون اختیار می‌پردازد. اختیار و قاعده علیت، اختیار و توحید افعالی، اختیار انسان و مقام عصمت انبیاء، علم خداوند، هدف خلقت، و گستره اختیار، مباحثی هستند که تبیین می‌شود.

    پانویس

    1. ر.ک: درآمد کتاب، ص15

    منبع مقاله

    درآمد کتاب.

    وابسته‌ها