قراءة في المسار الأموي

    از ویکی‌نور
    قراءه في المسار الاموي
    قراءة في المسار الأموي
    پدیدآورانخلیفات، مروان (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرابو سفیان - الحکم - مروان - الولید بن عقبه من کتاب الغدیر للشیخ الامینی ** الغدیر. برگزیده
    ناشرمؤسسة دائرة معارف الفقه الاسلامي
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1425ق - 2004م
    چاپ2
    شابک964-8360-25-1
    موضوعامویان - تاریخ
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏خ‎‏8‎‏ق‎‏4 38/5 ‏DS‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    قراءة في المسار الأموي، به قلم نویسنده فعال و مستبصر اردنی معاصر، مروان خلیفات (متولد 1973م)، روش سیاسی و خطّ مشی فکری و عملی امویان - به‌خصوص ابوسفیان، حکم، مروان و ولید بن عقبه - را در تقابل با سبک زندگی اهل‌بیت(ع) بررسی و تحلیل می‌کند. نگارنده، مطالب این اثر را از کتاب فاخر الغدير في الكتاب و السنة و الأدب نوشته کتاب‌شناس، متکلم و فقیه شیعه معاصر، علامه امینی (1281- 1349ش)، گردآوری و اقتباس کرده است.

    هدف و روش

    • مروان خلیفات مقدمه‌ای برای این اثر فراهم نکرده و در نتیجه، جزئیات و چگونگی‌های تنظیم آن پنهان مانده است.
    • ناشر (مرکز الغدیر)، نیز مقدمه روشی نیاورده و در مورد کیفیت گردآوری کتاب حاضر هیچ توضیحی نداده، ولی مقدمه محتوایی تحلیلی سودمندی افزوده و مراحل یازده‌گانه مواضع امویان از آغاز تا رسیدن به خلافت و سلطنت را بیان کرده است[۱].

    ساختار و محتوا

    در این اثر به‌ترتیب مباحث ذیل مطرح شده است:

    1. ابوسفیان (هویت شخصی ابوسفیان، مذهب ابوسفیان در جاهلیت، دشمنی ابوسفیان با پیامبر(ص)، اسلام آوردن ابوسفیان، ابوسفیان فتنه را دوست دارد، ابوسفیان در یرموک، شخصیتی نگران و فضیلتی ساختگی و...).
    2. حکم (شناسنامه حکم بن ابی‌العاص، نقشه کشتن پیامبر(ص)، تبعید حکم از مدینه، پیامبر(ص) حکم را لعنت کرد، دفاع ابن تیمیه از حکم، عثمان صدقات قضاعه را به حکم بخشید...).
    3. مروان (معرفی اجمالی مروان به حکم، ولادت مروان، پیامبر(ص) مروان را لعنت کرد، عثمان فدک را به مروان بخشید، دشمنی مروان با اهل‌بیت(ع) و...).
    4. ولید بن عقبه (ولید و پدر و مادرش و ارتباطش با عثمان، عقبه دشمن پیامبر(ص) و بدترین همسایه، ولادت ولید، اسلام آوردن ولید، ولید در قرآن، «ولید فاسق»، سبک شمردن سخن پیامبر(ص)، رسول خدا(ص) ولید را نفرین کرد، دشمنی ولید با اهل‌بیت(ع)، بخشش عثمان به ولید از بیت‎‌المال، ولید در کوفه، اقامه نماز جماعت با حالِ مستی، شراب‌خواری ولید، امام علی(ع) حدّ شرب خمر را بر ولید جاری کرد و...).

    نمونه مباحث

    • در قرآن چند آیه درباره ولید بن عقبه نازل شده است، از جمله آیه «إن جاءكم فاسق بنبأِ فتبيَّنوا...» (حجرات: 6) و مفسّران در این مطلب، تردیدی ندارند و بعد از نزول این آیه، او مشهور به «ولید فاسق» شد[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص5-20
    2. ر.ک: متن کتاب، ص143-148

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها