فقه الصناديق الخيرية

    از ویکی‌نور
    فقه الصناديق الخيرية
    فقه الصناديق الخيرية
    پدیدآورانطباطبایی حکیم، محمد سعید (نويسنده) شهابی، محمد جواد رضی (گردآورنده)
    ناشردار الهلال
    مکان نشرعراق - نجف اشرف
    سال نشر1433ق - 2012م
    چاپ2
    شابک978-964-8276-44-7
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ط۲ف۷ 193 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فقه الصناديق الخيرية، مطابق با فتاوای مرجع تقلید شیعی عراقی معاصر، آیت‌الله سيد محمدسعيد طباطبایی حكيم(1314-1400ش)، احکام شرعی تأسیس صندوق‌های قرض‌الحسنه و خیریه و مشارکت در آن را بیان می‌کند و به بحث درباره مسائلی مانند صدقه، زکات، قرض‌الحسنه، کفارات و مصارف آن و کفالت ایتام و تعاون و سبقت در کار خیر می‌پردازد. این کتاب را پژوهنده معاصر،محمدجواد رضی شهابی گردآوری و تنظیم کرده است.

    هدف و روش

    • محمدجواد رضی شهابی تأکید کرده که مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌های موضوع صندوق‌های خیریه را بعد از تبدیل پرسش‌های شخصی به عمومی و حذف تکراری‌ها به محضر آیت‌الله سيد محمدسعيد طباطبایی حكيم تقدیم کرده است تا در صورت صلاحدید، تأیید شود و مردم بیشتر استفاده کنند و شورای استفتای این مرجع تقلید نیز بعد از بررسی و افزودن اضافاتی مهمّ و سودمند، موافقت ایشان را اعلام کرده است.[۱]

    ساختار و محتوا

    • این اثر که در آن، پاسخ‌های آیت‌الله سيد محمدسعيد طباطبایی حكيم به تعداد 131 استفتاء، گردآوری شده، مقدمه دارد ولی فصل‌بندی ندارد.
    • برخی از مباحث کتاب حاضر عبارت است از:صندوق اختصاصی، آیا گذاشتن پول و اموال در صندوق صدقات خانگی، صدقه دادن حساب می‌شود؟ کمک کردن از صندوق صدقات برای رفتن به زیارت حضرت زینب(س)، کمک کردن از صندوق صدقات برای تأمین هزینه اجاره خانه، حکم شرعی کمک کردن به نیازمندانی که ماشین یا خانه گران‌قیمت و مانند آن دارند، حکم شرعی مساعدت به نیازمندانی که التزام به نماز و روزه ندارند، حکم کمک مالی از صدقات به نیازمندان منحرف و گناهکار، استفاده از صدقات مطلق برای تأمین تلفن و لوازم اداره صندوق خیریه، تغییر و تبدیل اموال صدقه، نگهداری اموال صدقه در بانک، برگزاری جشن ازدواج در مساجد، حکم صندوق ویژه کفارات، حکم شرعی کفالت ایتام و زمان پایان یتیمی و اشتغال در صندوق خیریه.

    نمونه مباحث

    • پرسش:صدقاتی اختصاصی در وقتی معین مثلا شب قدر به صندوق خیریه می‌رسد، آیا بر صندوق خیریه واجب است که آن اموال را در همان زمانی که جمع‌آوری شده، توزیع کند و یا می‌تواند توزیعش را به زمانی دیگر واگذارد؟
    • پاسخآیت‌الله سيد محمدسعيد طباطبایی حكيم:توزیع آن اموال در همان وقت معیّن شده واجب است مگر آنکه صدقه‌دهندگان بخواهند یا اجازه بدهند حتی اگر به زبان نگویند ولی زبان حالشان بگوید.و دانای حقیقی خداست.[۲]

    پانویس

    1. مقدمه محقق،ص5.
    2. متن کتاب،ص7.

    منابع مقاله

    • مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها