فضل الصلاة علی النبي صلي‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم

    از ویکی‌نور
    ‏فضل الصلاة علی النبي صلي‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم
    فضل الصلاة علی النبي صلي‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم
    پدیدآورانجهضمی، اسماعیل بن اسحاق (نويسنده) البانی، محمد ناصرالدین (محقق)
    ناشرالمکتب الاسلامى
    مکان نشرسوریه- دمشق
    سال نشر1969م , 1389ق
    چاپ2
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏/الف4ف6 266 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf



    فضل الصلاة علی النبي صلي‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم، اثر اسماعیل بن اسحاق قاضی (199- 282ق)، کتابی است روایی در بیان روایاتی که به فضیلت فرستادن صلوات بر پیامبر(ص) اشاره دارند که با تحقیق محمد ناصرالدین البانی (متوفی 1420ق) به چاپ رسیده است.

    ساختار

    کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب بدون تبویب و فصل‌بندی خاصی، دربردارنده مجموعاً 107 روایت در توضیح فضیلت صلوات بر پیامبر(ص) می‌باشد.

    مطالب صرفاً به‌صورت ذکر روایت بوده و توضیحی پیرامون روایات، ارائه نگردیده است. در ابتدای هر روایت، به سلسله راویان آن، اشاره شده است.

    گزارش محتوا

    در مقدمه که در سال 1382ق نوشته شده است، ابتدا نسخ کتاب توصیف گردیده[۱] و سپس، به ذکر شرح‌حال مختصری از رجال اسناد کتاب حاضر، از مؤلف تا کاتب آن، پرداخته شده است که پس از مؤلف، عبارتند از اسماعیل بن یعقوب ابوالقاسم بختری (متوفی 345ق)، ابومحمد عبدالرحمن بن عمر بن محمد بن سعید بزار معروف به ابن نحاس (متوفی 416ق)، مرشد بن یحیی بن قاسم ابوصادق مدنی مصری (متوفی 517ق)، علی بن هبه‌الله بن عبدالصمد ابوالحسن کاملی، عبدالغنی بن عبدالواحد مقدسی (متوفی 600ق)، عبدالحمید بن محمد بن ماضی مقدسی (متوفی 620ق)[۲].

    اولین روایت کتاب، روایتی است از انس بن مالک و ابوطلحه بدین مضمون که: «إن رسول‌الله(ص) خرج علیهم یوما یعرفون البشر فی وجهه، فقالوا: إنا نعرف الآن في وجهک البشر یا رسول‌الله! قال: أجل أتان الآن آت من ربي فأخبرني أنه لن یصلي علي أحد من أمتی إلا ردها الله علیه عشر أمثالها» (روزی پیامبر(ص) را ملاقات نمودیم درحالی‌که آثار شادی در چهره ایشان نمایان بود و به ایشان گفتیم: یا رسول‌الله! آثار شادی و خشنودی در چهره‌تان پیداست. ایشان فرمودند: بله هم‌اینک از جانب پروردگار، این خبر به من رسید که کسی از امتم بر من صلوات نمی‌فرستد، مگر آنکه خداوند ده برابر آن را به خود او برمی‌گرداند)[۳].

    در روایت دیگری که سلیمان بن حرب، از حماد بن زید و او از عمرو و او از محمد بن علی نقل کرده است، پیامبر(ص) فرموده است: «من نسي الصلاة علي خطیء طریق الجنة» (کسی که صلوات بر من را فراموش کند، راه بهشت را گم خواهد کرد)[۴].

    در روایتی دیگر، از حجاج بن منهال، از حماد بن سلمه از کثیر ابی‌الفضل از بکر بن عبدالله، چنین آمده است که پیامبر(ص) فرمودند: «حیاتي خیر لکم، و وفاتي خیر لکم، تحدثون فیحدث لکم، فإذا أنا مت عرضت علي أعمالکم فإن رأیت خیراً حمدت الله، و إن رأیت شراً استغفرت الله لکم» (حیات من برای شما خیر است و وفات من نیز برای شما خیر است؛ زیرا با من سخن می‌گویید و من نیز با شما سخن می‌گویم و زمانی که وفات یابم، اعمال شما بر من عرضه می‌گردد؛ پس آنچه از خیر می‌بینم خدا را بر آن شاکر هستم و آنچه از شر ببینم بر آن برایتان استغفار می‌کنم)[۵].

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‌ها، علاوه بر اشاره به اختلاف نسخ[۶]، به تشریح و توضیح برخی از کلمات متن[۷] و بررسی اسناد روایات و صحت و ضعف آنها، پرداخته شده است[۸].

    پانویس

    1. مقدمه، ص5
    2. همان، ص7- 17
    3. مقدمه، ص24
    4. همان، ص47- 48
    5. همان، ص، ص39
    6. ر.ک: پاورقی، ص
    7. ر.ک: همان، ص29
    8. ر.ک: همان، ص27

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها