غنية الناسك في علم المناسك

    از ویکی‌نور
    غنية الناسك في علم المناسك
    غنية الناسك في علم المناسك
    پدیدآورانقیسی‌ سبتی‌، محمد بن‌ علی‌ (نويسنده) حمادی، علی سلمان یوسف (محقق)
    ناشردار ابن حزم
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1434ق - 2013م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    غنية الناسك في علم المناسك، اثر ابوعبدالله محمد بن علی بن معلی قیسی سبتی مالکی (از علمای قرن هفتم هجری)، کتابی است در فقه مالکی در بیان مناسک و آداب حج که با تحقیق علی سلمان یوسف حمادی، منتشر شده است.

    این کتاب، یکی از آثار معتبر و تا حدودی پیشرفته در حوزه حج بشمار می‌رود و پیوند و حلقه وصلی است میان متقدمان – چنان‌که نویسنده از آثار و کتب آنان، بهره برده است - و متأخرانی که از مطالب آن آموخته و از آن، استفاده کرده‌اند[۱].

    برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های کتاب که نشان‌دهنده اهمیت آن است را می‌توان در امور زیر، جستجو نمود:

    1. ارزش علمی بالای کتاب؛ زیرا دربردارنده موضوع مهمی است که یکی از ارکان پنج‌گانه اسلام، محسوب می‌شود.
    2. نویسنده کتاب، یکی از علمای قرن هفتم هجری است که با بررسی نوشته‌ها و آثار پیشینیان خود در این موضوع و وقوف بر آنها، با پرهیز از زیاده‌گویی و تطویل مفرط و اختصار نامناسب و مخل، خلاصه‌ای مفید و ارزشمند از ابواب حج را در اختیار محققین و پژوهشگران در این زمینه و نیازمندان به دانستن مسائل مربوط به آن، قرار داده است.
    3. استفاده بسیاری از فقها از این کتاب و اعتماد بر آن که خود نشان‌دهنده اهمیت و ارزش ویژه کتاب می‌باشد که از جمله آنها، عبارتند از: عبدالعزیز بن جماعه (متوفی 767ق) در کتاب «هداية السالك إلی المذاهب الأربعة في المناسك»، خلیل بن اسحاق مالکی (متوفی 776ق) در کتاب «المناسك»، ابراهیم بن فرحون (متوفی 799ق) در کتاب «إرشاد السالك إلی أفعال المناسك» و...
    4. حسن تبویب مطالب، تنظیم شایسته و نیکوی مباحث و عرضه خوب و پسندیده موضوعات که باعث ممتاز بودن کتاب در موضوع خود شده است.
    5. نویسنده در این کتاب، به مسائل مهمی اشاره کرده است که مورد نیاز کسانی است که می‌خواهند به حج بپردازند؛ مسائلی که متقدمان بر وی، از آنها غفلت کرده‌اند. از طرفی به تلخیص مطالب در مواضعی که حاجی نیازی به تفصیل درباره آنها ندارد، بسنده کرده است؛ جز اینکه در باب اول، به‌تفصیل، به آداب کلی مورد نیاز حاجیان، پرداخته است.
    6. مطالب کتاب بر اساس مذهب امام مالک نوشته شده و اگر خلافی در مذهب واقع شده به آن اشاره و قول مشهور ذکر شده است[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص6
    2. ر.ک: همان، ص7-11

    منابع مقاله

    مقدمه محقق.


    وابسته‌ها