عمدة النظر في بيان عصمة الأئمة الأثنی عشر

    از ویکی‌نور
    عمدة النظر فی بیان عصمة الأئمة الأثنی عشر
    عمدة النظر في بيان عصمة الأئمة الأثنی عشر
    پدیدآورانبحرانی، هاشم بن سلیمان (نويسنده)

    ح‍س‍ی‍ن‍ی‌ م‍ی‍لان‍ی‌، م‍ح‍م‍د م‍ن‍ی‍ر (محقق)

    مؤسسة الجیل للتحقیقات الثقافیة (سایر)
    ناشردار الجلي (مؤسسة الجليل للتحقيقات الثقافية)
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1375ش - 1417ق - 1996م
    چاپ1
    شابک964-5972-03-5
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ب3ع8 36/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    عمدة النظر في بيان عصمة الأئمة الاثني عشر، اثر سید هاشم بحرانی (متوفای 1107ق)، کتابی است در بیان ادله عقلی، قرآنی و روایی عصمت ائمه دوازه‌گانه شیعه که با تحقیق محمدمنیر حسینی میلانی، منتشر شده است.

    عصمت انبیا یکی از مباحث مهم در طول تاریخ اسلام بوده و تألیفات زیادی هم در این‌باره نوشته شده است. شیعه عقیده به عصمت ائمه(ع) دارد و معتقد است: ولیّ و حاکم جامعه باید معصوم از گناه و اشتباه باشد تا بتواند الگوی کاملی برای بقیه باشد و کتاب حاضر که به همین منظور به رشته تحریر درآمده، در پی بررسی عصمت ائمه دوازده‌گانه شیعه(ع) و اثبات آن می‌باشد.

    کتاب با سه مقدمه از مهدی جعفری، محقق و نویسنده، آغاز شده و مباحث کتاب، در سه مطلب، عرضه شده است. در مقدمه نخست، به معرفی کوتاه کتاب و شرح حال مؤلف پرداخته شده[۱] و در مقدمه محقق، ضمن بررسی واژه عصمت، به اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب، اشاره شده است[۲]. در مقدمه مؤلف، ضمن تعریف واژه عصمت و بررسی معنا و مباحث مربوط به آن، به ساختار کتاب، اشاره شده است[۳]. در مطلب نخست، به بیان ادله عقلی عصمت ائمه(ع) پرداخته شده و در این زمینه، به یازده دلیل عقلی، اشاره شده است؛ از جمله آنکه: امام حافظ شریعت است، پس باید معصوم باشد تا به‌واسطه او، شرع از زیادت و نقصان در امان بماند. همچنین او مسئول حکومت مردم است، پس واجب است که معصوم باشد تا از ظلم و تعدی دور باشد[۴].

    در مطلب دوم، به بررسی ادله قرآنی عصمت ائمه(ع)، پرداخته شده و بدین منظور، به آیاتی از قرآن کریم، اشاره شده است؛ از جمله آیه 33 سوره احزاب: «إِنَّمَا يرِيدُ اللَّهُ لِيذْهِبَ عَنْكمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيتِ وَ يطَهِّرَكمْ تَطْهِيرًا» (خداوند فقط می‌خواهد پلیدی و گناه را از شما اهل بیت دور کند و کاملاً شما را پاک سازد)[۵].

    در آخرین مطلب، به عصمت ائمه(ع) از دیدگاه احادیث، نگریسته شده است؛ از جمله این احادیث، روایتی است از هشام بن حکم، از امام صادق(ع) در پاسخ به این سؤال که معنی عصمت امام چیست؟ که ایشان در پاسخ فرموده‌اند: معصوم کسی است که به‌واسطه خداوند، از انجام تمامی محارم، مصون است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مهدی جعفری، ص9-24
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص25-34
    3. ر.ک: همان، ص37-43
    4. ر.ک: متن کتاب، ص47
    5. ر.ک: همان، ص53
    6. ر.ک: همان، ص105

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها