علم التفسير كيف نشأ و تطور حتی انتهی إلی عصرنا الحاضر

    از ویکی‌نور
    علم التفسير كيف نشأ و تطور حتی انتهی إلی عصرنا الحاضر
    علم التفسير كيف نشأ و تطور حتی انتهی إلی عصرنا الحاضر
    پدیدآوراننمر، عبدالمنعم (نویسنده)
    ناشردار الکتب الإسلامیة
    مکان نشربیروت - لبنان
    سال نشر1405 ق
    چاپ1
    موضوعتفسیر - تاریخ
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏92‎‏ ‎‏/‎‏ن‎‏8‎‏ع‎‏8
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    علم التفسير كيف نشأ و تطور حتی انتهی إلی عصرنا الحاضر نوشته دكتر عبدالمنعم النمر و به زبان عربى است.اين كتاب به بررسى خاستگاه و تحولات علم تفسير از آغاز پيدايش تاكنون مى‌پردازد.در آغاز، نویسنده به بررسى جايگاه علم و دانش از ديدگاه اسلام پرداخته و مقام رفيع علم را در اسلام، با تمسك به آيات قرآنى يادآور شده است.پس از آن به بررسى نهضت علمى مسلمانان، در پرتو تعليمات قرآن پرداخته و نام چند تن از مشاهير علمى مسلمانان را ذكر كرده است.

    به اعتقاد نویسنده، علم تفسير قرآن از جمله علومى است كه سخت مورد توجه مسلمانان قرار گرفت و از آنجا كه پيامبر اكرم(ص) در زمان حيات خويش تفسير كاملى از قرآن ارائه نكردند، كسانى درصدد تفسير آيات قرآن برآمده و در اين جهت رواياتى را به پيامبر(ص) منسوب داشتند كه عقلا قابل قبول نيست.

    نویسنده در ادامه به معرفى عبداللّه بن عباس، صحابى‌اى كه در زمان وفات پيامبر 12 سال بيش نداشت، پرداخته و معتقد است بيشتر روايات تفسيرى كه از وى نقل شده، صحيح نيست بلكه افراد به جهات گوناگون از جمله شهرت و خوشنامى ابن عباس، روايات خود را به نام وى به ديگران قالب مى‌كرده‌اند.

    بررسى فهم صحابه نسبت به آيات قرآنى كه دربارۀ قصص اقوام پيشين، آفرينش جهان و... نازل شده، گستره امكان به خدمت گرفتن علم و اكتشافات علمى در جهت تفسير قرآن، لزوم هماهنگى تفسير قرآن با پيشرفتهاى علمى و فرهنگى جديد، بررسى محدوده دانش و فرهنگ صحابه در ارتباط با فهم قرآن، وضعيت تفسير بعد از پيامبر اكرم(ص)؛ در زمان صحابه، تأسيس مدارس تفسيرى و نيز تدوين كتب تفسيرى، تفسير اثرى و تفسير به رأى، تفاسير معتزله، كتب تفسيرى ساير فرق اسلامى، معرفى ابن جرير طبرى، فخر رازى و...و تفاسير ايشان، نهضت جديد تفسيرى كه توسط شيخ محمد عبده آغاز و وسيلۀ شاگردش سيد محمد رشید رضا استمرار يافت، مقايسه ديدگاه قرآن نسبت به علم جديد با ديدگاه تورات و انجيل، لزوم آشنايى با علوم قرآنى به عنوان اصول تفسير و نيز بحث از ترجمه قرآن به زبانهاى غيرعربى از جمله موضوعاتى است كه در اين كتاب بدانها پرداخته شده است.

    ساختار

    كتاب مشتمل بر يادداشتى از مؤلف، يك مقدمه دربارۀ اسلام و علم و عناوين ذيل مى‌باشد:نهضة المسلمين العلمية، علم التفسير، هل ترك الرسول تفسيرا كاملا؟ ابن عباس و ما روى عنه، الصحابة و فهمهم للقرآن، المنهج الفكرى في الحياة الجديدة وصلته بفهم القرآن، في حدود ثقافة الصحابة، التفسير بعد عصر الرسول-عصر الصحابة،

    عرض التدوين، كتب التفسير، تفاسير الألف الثاني من الهجرة، طريقة تدريس التفسير، كتابتي للتفسير، القرآن و العلم، ترجمة القرآن و در پايان هم فهرست مطالب كتاب.

    نسخه‌شناسى

    كتاب به قلم آقاى دكتر عبدالمنعم النمر نگاشته و در قطع وزيرى با جلد شوميز در 168 براى بار نخست در سال 1405 ه‍-1985‌م با همكارى «دار الكتاب المصرى»،«دار الكتب الاسلامىة» و «دار الكتاب اللبناني» به چاپ رسيده است.

    وابسته‌ها