عقد الدرر و اللآل في بيان فضل الفقر و الفقراء و فضلية السؤال

    از ویکی‌نور
    ‏عقد الدرر و اللآل في بيان فضل الفقر و الفقراء و فضلية السؤال
    عقد الدرر و اللآل في بيان فضل الفقر و الفقراء و فضلية السؤال
    پدیدآورانبنانی، فتح‌الله (نويسنده)
    ناشرالمکتبة الثقافیة الدینیة
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1425ق - 2004م
    چاپ1
    شابک977-341-156-4
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ‏عقد الدرر و اللآل في بيان فضل الفقر و الفقراء و فضيلة السؤال، تألیف مولانا فتح‌الله بن مولانا ابی‌بکر بنانی (معاصر)، از جمله آثار معاصر است که موضوع فقر و سؤال را از دیدگاه صوفیه مورد بررسی قرار داده است.

    نویسنده، فقر را در اصطلاح صوفیه تجرد ظاهری و باطنی از تمایلات و آرزوهای فانی دنیوی با دوام رضایت به انتخاب حق تعالی برای او معنا کرده است[۱]‏. سپس فقر را زیور اصفیا و پسند حق تعالی برای خواص از انبیا و اتقیا دانسته است[۲]‏.

    ذکر روایات متعدد از روات اهل سنت در ذکر محاسن فقر تأییدی است بر دیدگاه صوفیه نسبت به فقر و مسکنت؛ در این رابطه از پیامبر(ص) روایت شده است: «فقر، مشقت در دنیا و مسرت در آخرت و غنا، مسرت در دنیا و مشقت در آخرت است»[۳]‏.

    در فقره دیگری از این اثر به جایگاه سؤال در کتاب خدا و حدیث اشاره شده است. سؤال اگر به جهت تبیین و تعلم باشد، مباح یا مندوب یا واجب است، اما اگر به جهت تکلف و تعنت باشد، مکروه و منهی‌عنه است. اینکه در حدیث از کثرت سؤال نهی شده، منظور درخواست مالی از مردم بدون احتیاج بوده است[۴]‏.

    در حکایتی از کتاب چنین آمده است: بشر حافی می‌گوید: علی بن ابی‌طالب(ع) را در خواب دیدم. گفتم: یا امیرالمؤمنین چقدر زیباست دل‌سوزی اغنیا نسبت به فقرا به تمنای ثواب. پس ایشان فرمود: و چقدر زیباست مباهات و بی‌نیازی ورزیدن فقرا بر اغنیا با اعتماد به خدا[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص7
    2. ر.ک: همان، ص11-10
    3. ر.ک: همان، ص15
    4. ر.ک: همان، ص81
    5. ر.ک: همان، ص128

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها