صفات خدا در کلام اسلامی و کلام مسيحی (قرون وسطی)

    از ویکی‌نور
    صفات خدا در کلام اسلامی و کلام مسيحی (قرون وسطی)
    صفات خدا در کلام اسلامی و کلام مسيحی (قرون وسطی)
    پدیدآورانعلی هادی، شاهد (نويسنده)
    ناشرمرکز بين‌المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1393ش - 1436ق
    چاپ1
    شابک978-964-195-684-6
    موضوعخدا - صفات - کلام - تحقیق - کلام شیعه - مسیحیت - کلام
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ع8ص7 218 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    صفات خدا در کلام اسلامی و کلام مسیحی، اثر شاهدعلی هادی، تحقیق و مقایسه‌ای است پیرامون صفات خداوند در کلام اسلامی و کلام مسیحی.

    آنچه باعث اهمیت کتاب شده، آن است که تاکنون این بحث به‌صورتی که در کتاب حاضر مطرح گردیده، مورد توجه واقع نشده است؛ هرچند بحث‌های پراکنده‌ای در این‌باره مطرح شده است، ولی تاکنون تحقیق مستقلی به این موضوع اختصاص نیافته است و ظاهرا این، اولین تحقیق مستقل در این موضوع است[۱].

    امروزه مقایسه موضوعات از دیدگاه مکاتب مختلف، اهمیت بسزایی دارد؛ چون هم زمینه‌های هم‌اندیشی و هم‌فکری را هموار می‌کند و هم نقاط قوت و ضعف را در مقابل دیگران نشان می‌دهد و محققین می‌توانند برای رشد مکتب خود از آن نقاط استفاده کنند. موضوع این کتاب، مقایسه دیدگاه‌های کلام اسلامی و مسیحی است که در ابتدا به بررسی کلام اسلامی و سپس کلام مسیحی درباره صفات خدا پرداخته و در نهایت نتیجه‌گیری شده است. نویسنده، معتقد است مقایسه و تطبیق دیدگاه‌های این دو دین بزرگ اهمیت ویژه‌ای دارد و می‌تواند موجب هم‌فکری بیشتر این دو مکتب شود[۲].

    مطالب کتاب، در دو بخش تنظیم شده است. بخش نخست، به کلام اسلامی اختصاص یافته است. علم کلام، علم تبیین و دفاع از عقاید است و این علم در امت‌های قبل از اسلام نیز شناخته شده بود. هم در کلام اسلامی و هم در کلام مسیحی، مکاتب گوناگونی ظهور کردند که در کلام اسلامی سه مکتب بیش از دیگر مکاتب معروف شده‌اند که در بخش نخست، به معرفی این سه مکتب، پرداخته شده است:

    1. مذهب معتزله که بر پنج اصل استوار است: توحید، عدل، وعد و وعید، منزلة بين المنزلتين، امر به معروف و نهی از منکر[۳].
    2. مذهب اشاعره: در مقابل معتزله و امامیه است[۴].
    3. مذهب امامیه: که پیرو اهل‌بیت(ع) است[۵].

    در بخش دوم، به دیدگاه متکلمان مسیحی، پرداخته شده و در این زمینه، نظریات بازیلوس، گرگوریوس نازیانزوسی، گرگوریوس نیسایی، دیونیسیوس، اگوستین، بوئتیوس، جان اسکات اوریگن، توماس اکوئیناس، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۶].

    در پایان کتاب، به جمع‌بندی و مقایسه میان دیدگاه‌های مختلف مطرح‌شده، پرداخته شده و صفات خدا از دیدگاه کلام اسلامی و مسیحی، مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است[۷].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص15
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: متن کتاب، ص21-22
    4. ر.ک: همان، ص22
    5. ر.ک: همان، ص26
    6. ر.ک: همان، ص135-176
    7. ر.ک: همان، ص179-208

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها