شهر زیبای افلاطون و شاهی آرمانی در ایران باستان

    از ویکی‌نور
    شهر زیبای افلاطون و شاهی آرمانی در ایران باستان
    شهر زیبای افلاطون و شاهی آرمانی در ایران باستان
    پدیدآورانمجتبایی، فتح‌‎الله (نويسنده)
    چاپ1
    موضوعمدینه فاضله - افلاطون، ۴۲۷؟ - ۳۴۷؟ق. م. - نقد و تفسیر - پادشاهی - ایران
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    HX 811/م۳/ش۹
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شهر زیبای افلاطون و شاهی آرمانی در ایران باستان، تألیف سید فتح‌الله مجتبایی، چنان‌که از نامش برمی‌آید، به مقایسه آموزه شهر آرمانی افلاطونه و اندیشه‌ها و آرمان‌هایی که مردم ایران باستان درباره مقام شاهی و صفات و فضایل بایسته آن داشته‌اند، می‌پردازد.

    نویسنده با روش تاریخی و با رویکرد تحلیلی و مقایسه‌ای و با استناد به منابع مهم و ارزشمند به بحث در این موضوع همت گماشته است. وی در مطالب آغازین کتاب، دیدگاه‌های مختلف مربوط به مزداپرستی شاهان هخامنشی و تفاوت‌های آن را با دین و آیین زرتشتی و بستگی آن‌ها را به این آیین بررسی کرده است.

    در ادامه، با استناد به سخنانی که افلاطون در رساله الکبیادس اول از قول سقراط درباره تربیت شاهزادگان ایرانی آورده، به باورهای شاهان هخامنشی به آیین زرتشت اشاره کرده است. مؤلف در بخش بعدی، به مقایسه آرای سیاسی و اجتماعی افلاطون با عقاید مربوط به شاهی در ایران پرداخته و با طرح مباحث واژه‌شناختی، آگاه‌ای از چگونگی دین و آیین شاهان هخامنشی و ارتباط آن با مزداپرستی زرتشتی به دست داده است. وی در بخش دیگر، با استناد به آثار و کتیبه‌های به جای مانده از دوره هخامنشی، مطابق با هستی‌شناسی زرتشتی، از دو گونه شاهی خوب و به آیین و شاهی بد سخن رانده است. بحث درباره حاکم حکیم و ویژگی‌هایش و از منظر افلاطون و ادبیات مزدیسنا و شباهت‌ها و تفاوت‌های آن‌ها مطالب پایانی کتاب را تشکیل می‌دهند[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص119

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها