شهاب شریعت، درنگی در زندگی حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی(ره)

    از ویکی‌نور
    شهاب شریعت، درنگی در زندگی حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی(ره)
    شهاب شریعت، درنگی در زندگی حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی(ره)
    پدیدآورانرفیعی، علی (نویسنده)
    ناشرکتابخانه عمومي حضرت آيت الله العظمي مرعشي نجفي(ره)
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1415ق. = 1373ش.
    چاپاول
    موضوعمرعشي، شهاب الدين، 1276 - 1369 - سرگذشت‌نامه مجتهدان و علما - سرگذشت‌نامه
    کد کنگره
    ‏م4 ر75 / 55/5 BP

    شهاب شریعت، درنگی در زندگی حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی(ره) تألیف علی رفیعی علامرودشتی؛ کتاب حاضر، مفصل‌ترین و مستندترین و دقیق‌ترین اثری است که تا کنون در شرح حال و اقدامات و آثار حضرت آیت‌الله مرعشى نجفى نوشته شده است. این اثر مبتنى است بر انبوهی از اسناد و مدارک و منابع، و یادداشتها و توضیحات شفاهى فرزند آن مرجع فقید.

    در مقدمۀ کتاب آمده است:

    «می‌سزد اشاره شود که نگارش این اثر، مستند به انبوهی از اسناد ومدارک، و زیر نظر باریک‌بین حجت‌الاسلام سید محمود مرعشى است. پیش از اینکه طرح این زندگی‌نامه پی‌افکنده شود، معظم‌له کلیۀ اسناد، مدارک، یاداشتها و کتابهایی را که مربوط به زندگی آیت‌الله مرعشی بود، یکجا و به صورت طبقه‌بندی شده، در اختیار این قلم‌زن نهاد. سپس در فرایند پژوهش، هر جا که مشکلی رخ می‌نمود و اسناد را یارای گشودن گره کور تاریخ نبود، با استمداد از محفوظات و مشاهدات خویش، بر زوایای تاریک تاریخ پرتو می‌افکند و هیچ واقعه‌ای را به صورت سربسته، فرو نمی‌نھاد) (ص ٢۴).

    نویسندە در این کتاب، نخست بحثی گشوده‌است تحت عنوان «اجتهاد و مرجعیت در تشیع، و آنگاه سلسلۀ نسب آیت‌الله مرعشی را آورده‌است. در بخش اول کتاب، از دورۀ تکوین شخصیت و زندگی آن فقید در عتبات عالیات سخن رفته و در بخش دوم به مهاجرت وی به ایران و اقامت در قم پرداخته است.

    جایگاه علمی آیت‌الله مرعشی و آثار و تألیفات و تدریس وی درحوزۀ قم، از مسائلی است که در این بخش از آن سخن رفته است. بخش سوم کتاب در بارۀ زندگی شخصی و روابط خانوادگى آیت‌الله مرعشى است و درپایان این بخش، از درگذشت ایشان و سوگنامه‌های در فقدان او بحث شده است.

    آنچه به ارزشِ کتاب حاضر افزوده است، چند پیوست در پایان کتاب و آلبوم تصاویرى است از آیت‌الله مرعشى. در پیوست اوّل، اجازات اجتهاد و روایتى علما به آیت‌الله مرعشی، و اجازات روایتی ایشان به دیگران آورده شده است.

    پیوست دوم شامل شماری ازنامه‌ها و پیوست سوم اطلاعیه‌ها و اعلامیه‌های سیاسی آن مرجع فقیداست. اسناد و مدارک مربوط به کتابخانه در بیوست چهارم آمده است و پیوست پنجم بریده‌ای از مطبوعات در بارۀ آیت‌الله مرعشى است. در پایان بیش از یکصد تصویر از آیت‌الله مرعشی و کتابخانۀ ایشان و مراسم درگذشت وی آمده است.

    گزیدەای از این کتاب ذیل عنوان بر ستیغ نور منتشر واز آن بسیار استقبال شده است.

    کتاب حاضر مهمترین منبع در شرح حال آیت‌الله مرعشی است و آثاری که بعد از این کتاب نوشته شده، بیشتر به استناد و اتکای آن است.[۱]


    پانویس

    1. مرعشی نجفی، سید محمود، ص70-72


    منابع مقاله

    مرعشی نجفی، سید محمود، کتاب‌شناسی توصیفی حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی(ره)، کتابخانۀ بزرگ حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی(ره)«گنجینۀ جهانی مخطوطات اسلامی»، قم-ایران، چاپ اول، 1424ق/1382ش

    وابسته‌ها