شناخت، بررسی و نقد کلامی جریان‌های انحرافی مهدویت

    از ویکی‌نور
    شناخت، بررسی و نقد کلامی جریان‌های انحرافی مهدویت
    شناخت، بررسی و نقد کلامی جریان‌های انحرافی مهدویت
    پدیدآورانحجامی، حسین (نویسنده)
    ناشرپژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
    مکان نشرقم
    سال نشر۱۳۹۵
    موضوعمهدویت‌ - مدعیا‌ن‌,مهدویت‌,با‌بیگری
    کد کنگره
    BP۲۲۴/۶/ح۳ش۹ ۱۳۹۵‏

    شناخت، بررسی و نقد کلامی جریان‌های انحرافی مهدویت تألیف حسین حجامی؛ توجه به مهدویت زمینۀ پیدایش مدعیان مهدویت را فراهم آورده که متأسفانه در چند سال اخیر با هدف ضربه زدن به نظام مقدس جمهوری اسلامی رو به فزونی نهاده است. این کتاب پرداختی نقدآمیز به مدعیان مهدویت با رویکرد کلامی است.

    ساختار

    کتاب از پنج فصل تشکیل شده است.

    فصل اول: کلیات و مبانی؛ فصل دوم: ویژگیهای مشترک جریان‌های انحرافی؛ فصل سوم: نقد و بررسی زیان‌ها و آسیب‌های رواج جریان‌های انحرافی مهدویت؛ فصل چهارم: شناسایی و نقد و بررسی جریان‌های مدعی مهدویت؛ فصل پنجم: مدعیان بابیت

    گزارش محتوا

    مهدویت از دیرباز به عنوان باوری اصیل در میان باورمندان اسلامی جایگاه مهمی داشته و دارد. مذاهب اسلامی با همه تفاوت‌ها در اصل اندیشه مهدویت به عنوان یک آموزه مهم اسلامی اتفاق نظر دارند. باورداشت مهدویت علاوه بر خاستگاه آیات قرآنی و روایات معصومین(ع)، مستندات عقلی و عقلانی نیز آن را همراهی و تأیید می‌نماید. اندیشه تابناک مهدویت که برخاسته از فرهنگ و باور اصیل اسلامی است بسان همه اندیشه‌های باور محور در طول تاریخ به جهات عوامل مختلف اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و سیاسی دچار تطور و تحول، و فراز و فرود تاریخی گردیده است. به طوری که از برایند این فرایند دو نکته قابل اصطیاد می‌باشد: 1- وجود آسیب‌ها و چالش‌هایی که دامنگیر عرصه مهدویت اصیل شده که ضرورت تحقیقات آسیب شناسانه جهت پالایش و آفت زدایی از حریم پاک اندیشه مهدویت را دو چندان می‌کند. 2- تحول و تطوری که حوزه مهدویت از لحاظ مسائل درونی و بیرونی پیدا نموده که نشانگر گستردگی محیطی مهدویت از نظر قلمرو می‌باشد .

    اثر حاضر، کوششی است گرانسنگ که با رویکرد کلامی، پرداختی نقدآمیز به مدعیان مهدویت دارد. زیرا مهدویت صرفا گزاره‌ای مربوط به آینده نیست بلکه در وضعیت کنونی اشخاص و جوامع نیز تأثیر گذار است و ارتباط تنگاتنگی با ظهور و زمینه سازی ظهور دارد. ظهور نیز بر سه پایۀ ارادۀ خداوند، امام و خواست مردم استوار است. از این رو نداشتن آمادگی لازم از سوی مردم سبب محروم شدن آن‌ها از فیض حضور امام(عج) شده است. بنابراین هرچه آمادگی مردم بیشتر باشد ظهور نیز زودتر رخ خواهد داد. این نوع نگاه به پدیده‌ی ظهور، تأثیر بسیار شگرفی در منتظران دارد و وقتی این مهم در کنار موضوع ناگهانی بودن امر ظهور قرار می‌گیرد با این نتیجه می‌رسیم که جامعۀ مهدی باور، همواره جامعه‌ای پویا، زنده و عدالت مدار است که هیچ ستمی را از سوی هیچ کس تحمل نمی‌کند. اما چنین اندیشه‌ای زمانی دچار انحراف نخواهد شد که به صورت درست و صحیح درک شود وگرنه موجب سوء استفاده و زیانبار خواهد بود.

    امروزه به برکت انقلاب اسلامی ایران، توجه به مهدویت در کشور بیشتر شده و این امر به سبب ماهیت نظام مقدس جمهوری اسلامی است که بر پایۀ اصل مترقی ولایت فقیه است که خود بر پایۀ مهدویت استوار است. اما این توجه، متأسفانه زمینۀ پیدایش مدعیان مهدویت را فراهم آورده است. البته این مشکل در طول تاریخ وجود داشته است ولی در چند سال اخیر رو به فزونی نهاده، چون دشمنان اسلام با درک قدرت مهدویت در برانگیختن مردم و جلوگیری از ظلم و تجاوز، بر آن شده‌اند تا در کشورهای اسلامی از این نیروی نهفته به نفع خود بهره ببرند. آنان در ایران اسلامی با شناسایی کسانی که به گونه‌ای مستعد این امر هستند و پشتیبانی مالی و رسانه‌ای آن‌ها می‌کوشند تا به نظام ضربه وارد کنند.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها