شرح وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة و بهامشه تعلیقات منتقاة لعدة من العلماء

    از ویکی‌نور
    شرح وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة (کتاب الطهارة) و بهامشه تعلیقات منتقاة لعدة من العلماء
    شرح وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة و بهامشه تعلیقات منتقاة لعدة من العلماء
    پدیدآورانصدر، سید حسن (نويسنده)

    حر عاملی، محمد بن حسن (نويسنده)

    بغدادی، احمد کاظم (محقق)
    عنوان‌های دیگروسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة. شرح
    ناشرمطبعه حاجی محمدآقا
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ0
    زبانعربی
    تعداد جلد5
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة، مجموعه توضیحاتی است که فقیه، اصولى، مفسر، رجالی، محدث و مرجع تقلید شیعه قرن چهاردهم هجری قمری، سید حسن صدر کاظمی (1272-1354ق)، درباره روایات و مطالب وسائل الشيعة نوشته ادیب، محدّث و فقیه قرن یازدهم هجری قمری، شیخ حر عاملى بیان می‌کند. این شرح متأسفانه کامل نشده و فقط شامل مبحث «طهارت» است. حدیث‌شناس و رجالی معاصر عراقی، احمد کاظم بغدادی، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای مفید نوشته و نویسنده و آثارش و کتاب حاضر و چگونگی تصحیح آن را شناسانده و در حواشی کتاب، تعلیقاتی حاوی دیدگاه‌های عدّه‌ای از اندیشوران دیگر را نیز آورده است.

    هدف و روش

    • سید حسن صدر کاظمی با تأکید بر آنکه قسمت مهمّی از زندگی‌ام را در راه نگارش علوم حدیث و درایه و رجال مصرف کرده‌ام، افزوده است: من که 70 سال دارم، تصمیم گرفتم که اندک باقی‌مانده زندگی‌ام را در شرح وسائل الشيعة از نظر سندی، توضیح واژگان و دلالت و فقهش صرف کنم[۱].

    ساختار و محتوا

    • هرچند احمد کاظم بغدادی تأکید کرده که شرح حاضر، 6 جلد دارد و فقط به شرح باب طهارت پرداخته است[۲]، ولیکن تنها 5 جلد به‌ترتیب ذیل در دسترس است:
    1. جلد اول:
      1. مقدمه محقق (زندگی، آثار و جایگاه علمی سید حسن صدر کاظمی، تعریف لغوی و اصطلاحی فقه و مراحل پیدایش و گسترش فقه اهل‌بیت(ع): مرحله فقه روایی و عصر صدور و مراحل شش‌گانه فقه اجتهادی و ویژگی‌ها و روش تحقیق کتاب حاضر و نسخه‌های خطی آن).
      2. مقدمه شارح (روش شیخ حر عاملى در وسائل الشيعة).
      3. شرح مبحث طهارت (از آغاز تا عدم جواز استعمال آب نجس در طهارت و نه در هنگام ضرورت، جز در خصوص خوردن و آشامیدن از باب اضطرار).
    2. جلد دوم تا پنجم: ادامه شرح طهارت از باب «عدم نجاست آب چاه با صرف به‎‌ هم ‌رسیدن بدون دگرگونی اوصاف آن و حکم نزح (برداشتن‌ مقدار معینی‌ از آب‌ چاه برای پاک‌سازی) تا پایان مبحث وضو و مقدماتش.

    نمونه مباحث

    • سید حسن صدر کاظمی، بعد از نقل روایتی درباره سه بار شستن در وضو، آن را از نشانه‌های مخالفان و از باب تقیه دانسته و همه رجال سند را تصحیح کرده و در مورد یکی از راویان این روایت به نام «داوود بن زربی» افزوده است: او از یاران خاصّ امام موسی کاظم(ع)، موثّق و باتقوا، از راویان نصّ بر امامت امام رضا(ع) و همچنین از نزدیک‌ترین افراد به خلیفه هارون‌الرشید بود و به همین جهت، امام معصوم(ع) تقیه در باب وضو را بر او واجب کرد[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ج1، ص215-216
    2. ر.ک: محقق، همان، ص170
    3. ر.ک: متن کتاب، ج5، ص203-204

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها