شرح مختصر المنتهي الأصولي للإمام أبي عمر عثمان إبن الحاجب المالکي

    از ویکی‌نور
    شرح مختصر المنتهي الأصولي للإمام أبي عمر عثمان إبن الحاجب المالکي
    شرح مختصر المنتهي الأصولي للإمام أبي عمر عثمان إبن الحاجب المالکي
    پدیدآورانعضدالدین ایجی، عبدالرحمن بن احمد (نويسنده)

    ابن حاجب، عثمان بن عمر (نويسنده) تفتازانی، مسعود بن عمر (محشی) جرجانی، علی بن محمد (محشی) جیزاوی، محمد ابوالفضل وراقی (محشی)

    اسماعیل، محمد حسن محمد حسن (محقق)
    عنوان‌های دیگرمختصر منتهی‌ السٶل‌ و الأمل‌ في‌ علمي‌ الأصول‌ و الجدل‌. شرح
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1424ق - 2004م
    چاپ1
    موضوعابن‌ حا‌جب‌، عثما‌ن‌ بن‌ عمر، ۵۷۰ - ۶۴۶ق‌. مختصر منتهی‌ السول‌ و الامل‌ فی‌ علمی‌ الاصول‌ و الجدل‌ - نقد و تفسیر - اصول فقه اهل سنت - قرن 7 ق. - اصول‌ فقه‌ ما‌لکی‌ - قرن‌ 7ق
    زبانعربی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    الف23 م30262 155/8 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح مختصر المنتهی الأصولي، شرح عضدالدین ایجی (756-700ق) بر «مختصر المنتهی» یا «مختصر ابن الحاجب» است که خود ابن حاجب مالکی کتابش «منتهی السؤل و الأمل في علمي الأصول و الجدل» را در آن خلاصه کرده است. در پانوشت کتاب چند حاشیه از تفتازانی، جرجانی و... نیز ارائه شده است. کتاب در سه جلد با مقدمه محمدحسن محمدحسن اسماعیل منتشر شده است.

    کتاب با مقدمه محمدحسن محمدحسن اسماعیل، در معرفی ابن حاجب و آثارش و کتاب مختصر و شارحین آن آغاز شده است. ازآنجاکه ابن حاجب «مختصر المنتهی» را در غایت ایجاز نوشته، پس از او شروح و حواشی متعدد نوشته شده است که محقق کتاب در این مقدمه به اسامی آنها و بخشی از عبارت ابتدای آنها اشاره کرده است[۱]‏.

    شیوه ارائه مطالب بدین‌ ترتیب است که محقق اثر در این اثر، «مختصر المنتهی» و شرح قاضی عضدالدین ایجی (متوفی756ق) را در اول صفحه آورده و به دنبال آن حاشیه سعدالدین تفتازانی (متوفی 791ق)، حاشیه سید شریف جرجانی (متوفی 816ق)، حاشیه حسن هروی فناری (متوفی 886ق) و حاشیه محمد ابوالفضل وراقی جیزاوی (متوفی 1346ق) را ذکر کرده است[۲]‏.

    در حواشی کتاب، متن با ذکر «قوله» و خط درشت‌تر از حاشیه متمایز شده است. حواشی کتاب در واقع ابهامات حواشی قبل را برطرف کرده‌ است؛ به عنوان مثال جیزاوی مطالب حاشیه سید شریف جرجانی را با «قوله» یا «قدس‌سره» و حاشیه سعدالدین تفتازانی را با «التفتازاني» یا «السعد» مشخص نموده است[۳]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص14-3
    2. ر.ک: همان، ص14
    3. ر.ک: متن کتاب، همان، ص22

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها