شرح علل الترمذي

    از ویکی‌نور
    شرح علل الترمذي
    شرح علل الترمذي
    پدیدآورانابن رجب، عبدالرحمن بن احمد (نويسنده)

    ترمذی، محمد بن عیسی (نويسنده)

    عتر، نورالدین (محقق)
    عنوان‌های دیگرعلل. شرح
    ناشردار الملاح
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر1398ق - 1978م
    چاپ1
    موضوعترمذی، محمد بن‌ عیسی‌، ۲۰۹ - ۲۷۹ق‌. علل‌ الصغیر - نقد و تفسیر - حدیث - جرح و تعدیل - حدیث - علم الرجال - احادیث اهل سنت
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    8022ع 8ح 144/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح علل الترمذی اثر حافظ عبدالرحمن بن احمد بن رجب حنبلی (736- 795ق)، شرحی است بر «کتاب العلل» ابو عیسی محمد بن عيسى بن سوره سلمى ترمذی (متوفای 279ق)، محدث مشهور اهل‌سنت در قرن سوم که با تحقیق نورالدین عتر درباره احادیث مشکل‌دار، منتشر شده است.

    ترمذی در «کتاب العلل»، به جمع‌آوری احادیث معلل (احادیثی که از نظر متن یا سند دارای اشکال هستند) پرداخته و در آن، اشکالات هر حدیث را تبیین و آن را بر اساس ترتیب ابواب فقهی، مرتب نموده است[۱]. به دلیل اهمیت این کتاب در علم حدیث، شروح و تعلیقات فراوانی بر آن نگاشته شده است که اثر حاضر، از جمله آن‌ها است.

    مطالب در جلد نخست، به شرح نص کتاب «العلل الصغیر» پرداخته شده و در جلد دوم، اصول علم العلل، تشریح گردیده است[۲].

    برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های و خصوصیات روش شرح و شیوه تبیین مطالب، به شرح زیر است:

    1. روش ابن رجب، ترکیبی از جامعیت، عمق و سهولت است؛ بدین صورت که کتاب با وجود عمقی که داشته و در اوج علم مصطلح الحدیث و علل الحدیث قرار دارد، بااین‌حال، به شیوه‌ای آسان، به مسائل ظریف نیز پرداخته و این امر باعث می‌شود تا خواننده مطالب او را دنبال کرده و همواره منتظر ادامه تحقیقات او باشد.
    2. تقسیم کتاب با بخش‌هایی با موضوع یکسان، بدون مقیدکردن آن به فقرات روایت.
    3. جمع بین نظریه و تطبیق.
    4. شارح در کتاب خویش، عصاره مهم‌ترین تألیفات پیشینیان را جای‌داده که اکثر نویسندگان در علم حدیث، از آن غفلت کرده‌اند که از جمله آن‌ها، می‌توان به مقدمه صحیح مسلم، «التمییز» امام مسلم، «العلل» علی بن مدینی، «العلل الکبیر» ترمذی و نامه ابو داود به اهل مکه[۳].

    در پایان می‌توان اهمیت کتاب را این‌گونه خلاصه نمود و گفت که این اثر، بهترین شرحی است که برای اولین تألیف در اصول حدیث، به رشته تحریر درآمده و می‌توان از آن به‌عنوان مرجعی در اصول علم علل الحدیث که مطالب و مباحث مربوط به این علم را با روشی آسان، در اختیار خواننده قرار داده، یادکرد[۴].

    پانویس

    1. مقدمه، ص16
    2. همان، ص37- 40
    3. همان، ص41- 43
    4. همان، ص43

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها