شرح صحيح مسلم المسمي الكوكب الوهاج و الروض البهاج في شرح صحيح مسلم بن الحجاج

    از ویکی‌نور
    شرح صحيح مسلم المسمي الكوكب الوهاج و الروض البهاج في شرح صحيح مسلم بن الحجاج
    شرح صحيح مسلم المسمي الكوكب الوهاج و الروض البهاج في شرح صحيح مسلم بن الحجاج
    پدیدآورانمسلم بن حجاج (نويسنده)

    هرری، محمد امین بن عبدالله (شارح)

    م‍ه‍دی‌، ه‍اش‍م‌ م‍ح‍م‍دع‍ل‍ی‌ (مصحح)
    عنوان‌های دیگرالجا‌مع‌ الصحیح‌. شرح
    ناشردار المنهاج ** دار طوق النجاة
    مکان نشرعربستان - جده ** لبنان - بیروت
    سال نشر1430ق - 2009م
    چاپ1
    شابک978-9953-498-36-2
    زبانعربی
    تعداد جلد26
    کد کنگره
    /م۵ ج۲۰22 121 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح صحيح مسلم المسمی الكوكب الوهاج و الروض البهاج في شرح صحيح مسلم بن الحجاج، این اثر بیست‌وهفت جلدی، شرحی بر صحیح مسلم نیشابوری (206-261ق) است که محمدامین بن عبدالله ارمی علوی هَرَری شافعی آن را نوشته است.

    شارح می‌گوید: صحیح مسلم، بهترین و کامل‌ترین روش نگارش را در چینش احادیث به‌کار گرفته است و از کمترین تکرار و آسان‌ترین و تندترین راه حفظ و ضبط آن‌ها برخوردار است. برای همین، او بر آن شده است که مبانی کتاب را از یکدیگر ممتاز کند؛ گره از معنای عبارت‌هایش بگشاید و نکته‌های نامأنوس آن را تفسیر کند؛ اهداف متن و سند را تبیین کند؛ حدیث‌های متابع را از حیث تابع و متبوع و تحلیل صرفی و نحوی و معنایی توضیح دهد؛ رجال حدیث را (به‌ویژه آنانی که سخنی درباره‌ا‌شان نیست) شرح کند؛ واژه‌های توضیحی (مانند یعنی) را که در میان سندها آمده است و نیز، مرجع ضمیرها و اشاراتی مانند «مثله»، «نحوه» و «معناه» را تبیین کند که در میان اینها عبارت «بهذا الإسناد» اهمیت ویژه‌ای دارد؛ زیرا بسیاری از طلبه‌های ضعیف به مراجع ضمیر و اشارات پی‌ نمی‌برند[۱].‏

    ارمی پیش از ورود به متن، بایسته می‌داند که تنبیهاتی را برای فهم بهتر خوانندگان ارائه کند؛ او در آغاز، شرح حالی از مسلم نیشابوری را می‌نویسد[۲]‏، سپس، کتاب صحیح را معرفی می‌کند و برای این کار، برجستگی‌های آن را از زبان برخی عالمان بزرگ اهل سنت (حاجى خلیفه، نووی، مکی بن عبدان، ابن الصلاح و ابن عساکر) نقل می‌کند. او از هشت عالم نام می‌برد که پس از مسلم آمده‌اند و بر صحیح او مستدرک و مستخرج نوشته‌اند[۳] و همچنین، از پانزده شرح مبسوط و مهمی که بر «صحیح مسلم» نوشته شده است، به‌همراه ویژگی‌هایشان نام می‌برد و به پنج شرح مختصر نیز اشاره می‌کند[۴]‏. ارمی سلسله اسانید خود تا به مسلم را نام می‌برد و آن‌ها را در سه سطح نازل، متوسط و عالی برمی‌شمرد[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه شارح، ص23
    2. ر.ک: همان، ص27-24
    3. ر.ک: همان، ص33-31
    4. ر.ک: همان، ص38-34
    5. ر.ک: همان، ص46-44

    منابع مقاله

    مقدمه شارح.


    وابسته‌ها