المحب المحبوب، أو، شرح تائية الحراق و إبن الفارض في الحب الإلهي

    از ویکی‌نور
    المحب المحبوب، أو، شرح تائیة الحراق و إبن الفارض فی الحب الإلهی
    المحب المحبوب، أو، شرح تائية الحراق و إبن الفارض في الحب الإلهي
    پدیدآورانکتانی، عبدالحق (نویسنده)

    ابن فارض، عمر بن علی (نویسنده)

    حراق، محمد بن محمد (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرتائیة. شرح
    ناشردار الکتب العلمیة
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1427ق. = 2007م.
    چاپچاپ یکم
    موضوعحراق، محمد بن محمد، - 1261ق. تاییه - نقد و تفسیر

    شعر عربی - قرن 7ق. - تاریخ و نقد

    شعر عرفانی عربی - قرن 7ق. - تاریخ و نقد

    شعر عرفانی عربی - قرن 13ق. - تاریخ و نقد

    ابن فارض، عمر بن علی، 576 - 632ق. تائیه - نقد و تفسیر
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏ت‎‏202‎‏8 / 4244 ‏PJA‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    المحب المحبوب أو شرح تائیة الحراق وابن الفارض فی الحب الإلهی اثر عبدالحق الکتانی، شرح و مقایسه‌ای است بین قصیده تائیه ابوعبدالله محمد بن محمد حراق (متوفی 1261ق) و قصیده تائیه ابن فارض، ابوحفص شرف‌الدين عمر بن على بن مرشد بن على (576 -632ق)، معروف به «نظم السلوک یا نظم الدر» که قصیده‌ای است عرفانی در احوال و مراتب سلوک.

    در مقدمه‌ای که شارح به ابتدای کتاب افزوده، به این نکته اشاره نموده است که در این کتاب، ادعای شرح قصیده‌ و توضیح معانی آن‌ها را ندارد، بلکه فقط به دنبال قرائت مرحله به مرحله آن، به منظور فهم بیشتر و بهتر این قصیده ارزشمند می‌باشد[۱].

    شارح معتقد است شاید بتوان قصیده حراق را از نوع عرائض دانست، برخلاف قصیده ابن فارض که سرودن شعر را نوعی از مسابقه و صنعت نمایش استعداد می‌دانست و به صورت «معاوضه» شعر می‌سرود[۲].

    آنچه مسلم است، این است که حراق پس از ابن فارض زیسته و بدین جهت از قصیده وی، اطلاع داشته است و همین امر باعث گردیده تا آن را مطالعه نموده و در سرودن قصیده خود، در حکم شاگردی که درس استاد را پس می‌دهد، از آن استفاده می‌کند[۳].

    برخی معتقدند قصیده تائیه ابن فارض، در حقیقت معراج‌نامه یا شرح احوال شاعر است و نمونه‌ای از احوال مشترک سالکان را در مراحل سلوک نشان می‌دهد. ابن فارض در این قصیده مراتب عشق و احوال خود را با یکی از مریدان حقیقی یا خیالی خود در میان می‌گذارد. وی در این قصیده، صنایع لفظی و معنوی بسیاری به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کار برده و ضمن آنها اشارات متعددی به آیات قرآن، احادیث نبوی، سخنان صحابه، مشایخ صوفیه و اصطلاحات عرفانی کرده است. ازینرو در فهم معانی آن دشواری‌ها و اختلافاتی هست که برخی به همین سبب از شرح کردن آن خودداری کرده‌اند. با این حال، کمتر شعر عرفانی است که همچون تائیة ابن فارض شرح شده باشد. بسیاری از عرفا و بخصوص پیروان ابن عربی از این قصیده استقبال کرده و بر آن شروح بسیاری نوشته‌اند[۴].

    پانویس

    1. مقدمه، ص5
    2. همان، ص10
    3. مقدمه، ص12-11
    4. ر.ک: سجادی، سید جعفر؛ عروج‌نیا، پروانه

    منابع مقاله

    1. مقدمه کتاب.
    2. سجادی، سید جعفر؛ عروج‌نیا، پروانه، «دانشنامه جهان اسلام»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، بنیاد دائرةالمعارف اسلامی، به آدرس:

    http://lib.eshia.ir/23019/1/3197


    وابسته‌ها