شخصیت و امامت امیرالمؤمنین علی(ع) در اشعار اهل سنت قرن اول هجری

    از ویکی‌نور
    شخصیت و امامت امیرالمؤمنین علی(ع) در اشعار اهل سنت قرن اول هجری
    شخصیت و امامت امیرالمؤمنین علی(ع) در اشعار اهل سنت قرن اول هجری
    پدیدآوراننجفی زنجانی، حافظ (نويسنده)
    ناشرسازمان حج و زیارت. حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارات
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شخصیت و امامت امیرالمؤمنین علی(ع) در اشعار اهل سنت قرن اول هجری، کتابی است از حافظ نجفی زنجانی.

    نویسنده در این تحقیق بر آن است تا دیدگاه شعرا و ادبای اهل سنت قرن اول هجری را درباره شخصیت حضرت علی(ع) بررسی کند. البته همه این سراینده‌ها به‌طور رسمی به‌عنوان شاعر شناخته نشده‌اند، بلکه برخی صرفا به دلیل داشتن قریحه شعری، ابیاتی چند سروده‌اند. علت انتخاب اشعار شعرای قرن اول در عنوان تحقیق، این است که بسیاری از آنها علی(ع) را از نزدیک دیده‌اند یا اوصاف و ویژگی‌های شخصیتی آن حضرت را با یک واسطه از افراد مطمئن شنیده‌اند. ازاین‌رو سخنان و سروده‌هایشان از اتقان و استحکام بیشتری در معرفی چهره تابناک حضرت علی(ع) برخوردار است[۱].

    زنجانی درباره انگیزه نگارش چنین کتابی می‌نویسد: ظلم به اهل‌بیت پیامبر(ص) هنوز هم ادامه دارد. در دوران کنونی، یکی از شگردهای دشمنان، تحریف تاریخ و وارونه کردن حقایق صدر اسلام است؛ به‌گونه‌ای که برخی معاندان، منابع اهل سنت را نیز تغییر داده و حقایق موجود درباره اهل‌بیت پیامبر(ص)، به‌ویژه حضرت علی(ع) را از آن منابع حذف کرده‌اند. ازاین‌رو ائمه اطهار(ع) و علمای دین همواره به پیروان راستین آن حضرت سفارش می‌نمودند برای تبیین فضائل علی(ع) و معرفی شخصیت بی‌مثال آن حضرت کوشش کنند. یکی از راه‌های تبیین فضایل آن حضرت، این است که چگونگی ذکر فضایل علی(ع) در منابع اهل سنت، به‌ویژه در لسان شعرا و ادبا مورد واکاوی و دقت نظر قرار گیرد، تا بدین وسیله ضمن جلوگیری از تحریف حقایق، حق‌طلبان از رهنمودهای آن امام به‌حق نیز بهره‌مند شوند[۲].

    مطالب کتاب در یک دیباچه، یک مقدمه و سه بخش کلی تنظیم شده که هر بخش نیز دارای فصولی است. در بخش اول کتاب درباره مفاهیم و کلیات شعر در قرن اول هجری صحبت شده است. نویسنده در بخش دوم به بیان رخدادهای زمان تولد تا رحلت پیامبر(ص) درباره علی(ع) پرداخته. بخش سوم از رحلت پیامبر(ص) تا دوران خلافت در این‌باره را شامل می‌شود. پایان کتاب حاوی تحلیل و بیان نتیجه مباحث آن است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص20
    2. ر.ک: همان، ص22

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها