سیر تحولات اجتماعی و مذهبی ملت یهود از پیدایش تا دوران جدید

    از ویکی‌نور
    سیر تحولات اجتماعی و مذهبی ملت یهود از پیدایش تا دوران جدید
    سیر تحولات اجتماعی و مذهبی ملت یهود از پیدایش تا دوران جدید
    پدیدآورانآقالرپور، گادی(بهرام) (نویسنده)
    ناشرچاپ شرکت مرتضوی
    مکان نشربی‌جا
    سال نشر2005
    چاپاول
    موضوعیهودیت‌ -- تا‌ریخ‌ - فلسفه‌ یهودی,یهودیا‌ن‌ -- اوضا‌ع اجتما‌عی‌,یهودیا‌ن‌ -- با‌زگشت‌ به‌ سرزمین‌ موعود
    کد کنگره
    ‏BM 155/۲/س۹ ۱۳۸۴

    سیر تحولات اجتماعی و مذهبی ملت یهود از پیدایش تا دوران جدید تألیف بهرام آقالرپور، این کتاب مروری است بر سیر تحولات اجتماعی و مذهبی یهود که از آفرینش آدم شروع می‌شود و تا تأسیس کشور اسرائیل پیش می‌رود.

    نویسنده که خود یهودی است با روشی تاریخی و با استناد به بخش‌های عهد عتیق تَنَخ(توراه، نویئیم و کتوویم) این اثر را نگاشته است.

    روایت‌های این کتاب تاریخ‌نگاری از دید متون مذهبی و نوشته‌ها و تفسیرهای ربی‌ها است که در برخی موارد با روایت‌های مورخان تفاوت دارد.

    این اثر در شش فصل گردآوری شده است.

    فصل اول شرحی است از تاریخ پیدایش قوم یهود از آغاز آفرینش (جهان و انسان) تا دوران داوران و پادشاهان بزرگ اسرائیل یعنی داود و سلیمان و صدقیاهو.

    فصل دوم به دوران تخریب معبد اول، به اسارت رفتن یهود و آزادی آن‌ها توسط کورش هخامنشی، تجدید بنای معبد، نفوذ افکار یونانی، تشکیل حکومت یهودی حشمونائیان و ایجاد فرقه‌های یهودی و انقلاب آن‌ها در برابر رومیها می‌پردازد.

    فصل سوم که مفصل‌ترین فصل کتاب است دوران پراکندگی دوم یهود و تخریب معبد دوم به وسیله رومی‌ها و شروع دوران تنائیم، امورائیم، گائون‌ها را دربر دارد. از آنجایی که حمله رومی‌ها سبب پراکندگی یهودیان در کشورهای مختلف اروپایی و سرزمین‌های اسلامی شد، نویسنده اوضاع یهودیان در این سرزمین‌ها را تا دوران معاصر و پدیدآمدن نهضت‌های معاصر یهودی و جریان‌های عرفانی به تفصیل بررسی کرده است.

    فصل چهارم وضعیت یهودیان را در دوران جدید به ویژه در کشورهای انگلستان، فرانسه، روسیه و آمریکا از نظر می‌گذراند. نویسنده بخشی از این فصل را به بررسی مراکز تعلیمی یهودیان در اروپا و نهضت‌های نوین یهودی اختصاص داده است.

    فصل پنجم به چگونگی تأسیس کشور اسرائیل و موج مهاجرت یهودیان به این سرزمین پرداخته است.

    آخرین فصل کتاب وضعیت یهودیان را در ایران، از نخستین ادوار تا دوران قاجاریه، بررسی کرده است، همچنین چگونگی جریان صهیونیسم و تاریخچه مدارس یهودی در ایران مورد توجه مؤلف بوده است. [۱]


    پانويس

    1. ر.ک: شرفایی، محسن، ص13-14


    منابع مقاله

    شرفایی، محسن، رمضانعلی ایزانلو، محمدحسین محمدپور، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1391ش.

    وابسته‌ها