سیری در مروج الذهب

سیری در مروج الذهب تألیف مسعود شادمان، تلاش مؤلف در این کتاب بر آن بوده تا برداشتی به معنای واقعی مروج الذهب را با بهره‌گیری از دیگر منابع تاریخی و هم‌سو با مطالب ارزشمند ارائه نماید تا خواننده از این طریق با اثر علی بن حسین مسعودی که در واقع گنجینه‌ای گرانبهاست، آشنا کند.

سیری در مروج الذهب
سیری در مروج الذهب
پدیدآورانشادمان، مسعود (نویسنده)
ناشرآرون
مکان نشرتهران
سال نشر1398
شابک9ـ680ـ231ـ964ـ978
کد کنگره
‏DS ۳۵/۶۳/م۵م۴۰۴۲۲۵ ۱۳۹۸

گزارش کتاب

مروج الذهب و معادن الجوهر در فارسی به معنای «مرغزارهای زر و کان‌های گوهر» است. این اثر تاریخی نوشتۀ علی بن حسین مسعودی تاریخ‌نویس و جغرافی‌دان سدۀ چهارم هجری است. مسعودی این اثر ارزشمند را در سال 334 هجری نگاشته و در سال 336 در آن تجدیدنظر کرده است. این کتاب در نزد اروپائیان به آواز قوی مسعودی شهرت دارد. ابن خلدون مسعودی را پیشوای مورخان دانسته و همچنین «فن کریمر» خاورشناس و محقق آلمانی وی را «هرودوت عرب» نامیده‌اند.

این کتاب آخرین اثر ارزشمند مسعودی است که در واقع حاصل یک عمر جهانگردی و مطالعۀ عمیق در حوزۀ اندیشه‌ها و رفتار اقوام مختل، شگفتی‌های زمین و تاریخ خلقت بشر که به دو بخش عمدۀ قبل از اسلام و بعد از اسلام تقسیم شده است.

مسعودی در بخش نخست به خلقت جهان و توصیف زمین و ذکر سرزمین‌ها، دریاها، رودها و کوه‌ها پرداخته و همچنین از تاریخ انبیاء و اخبار ملت‌ها اعم از مسیحی، یهودی، هندی، ایرانی، رومی و عربی سخن گفته و در بخش دوم مطالبی از ولادت پیامبر(ص)، تاریخ بعثت و هجرت، خلفای راشدین، اموی و عباسی تا سال 336 هجری مطرح کرده است.

تلاش مؤلف در این کتاب بر آن بوده تا برداشتی به معنای واقعی این اثر را با بهره‌گیری از دیگر منابع تاریخی و هم‌سو با مطالب ارزشمند ارائه نماید تا خواننده از این طریق با اثر علی بن حسین مسعودی که در واقع گنجینه‌ای گرانبهاست، آشنا کند. در این کتاب خواننده ابتدا با شمه‌ای از زندگی و آثار مسعود آشنا می‌شود و در ادامه مباحثی چون جغرافیا و نجوم از دیدگاه مسعودی، سهم مسعودی در تاریخ‌نگاری اسلامی، بینش مسعودی در رابطه با قوم‌شناسی و ..... مطرح شده است.[۱]


پانويس


منابع مقاله

پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

وابسته‌ها