سیری در تاریخ اندیشه دینی هند

    از ویکی‌نور
    سیری در تاریخ اندیشه دینی هند
    سیری در تاریخ اندیشه دینی هند
    پدیدآوراننقوی، علی‌محمد (مؤلف)
    ناشرالهدی
    مکان نشردهلی نو
    سال نشر2008م.
    چاپاول
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL 1202/ن۷،س۹

    سیری در تاریخ اندیشه دینی هند، نوشته علی‌محمد نقوی، سیری در مکاتب فلسفی، تاریخ باستان و معاصر، دین‌شناسی تطبیقی و فلسفه و عرفان هند است. نویسنده که رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو بوده این کتاب را با هدف تکمیل منابع فارسی در زمینه هندشناسی، در دو جلد به نگارش درآورده است.

    جلد اول کتاب یک پیشگفتار و پنج بخش دارد. در پیشگفتار به سهم و نقش مسلمانان در پیشبرد ادیان تطبیقی و دستاورد ایرانیان و دانشمندان اسلامی در هندشناسی اشاره شده، دوران‌های تاریخ هند و تبادل فرهنگی ایران با هند بیان شده است.

    بخش اول به بررسی سیر تکوین هند در دوره پارینه و کهن می‌پردازد. نویسنده در این بخش بیشتر بر تحقیقات و کشفیات باستان‌شناسی تکیه کرده است. وی بحث خود را با سیا‌ه‌پوستان آفریقایی، به عنوان اولین گروهی که به شبه قاره هند پا نهادند و اقدام استرولاید، آغاز کرده، سپس توضیحات مفصلی درباره اقوام دراویدی و سهم آن‌ها در تکوین فرهنگ هند آورده است.

    بخش دوم، به عصر ودا یعنی دوره کلاسیک هند اختصاص دارد. محور اصلی این بخش، درباره وداها و تفاسیر آن‌هاست. در بخش بعدی کتاب، مراحل پنج‌گانه سیر اندیشه دینی آریایی‌ها شامل آیین طبیعت‌پرستی، روح‌پرستی، شرک یا چندخدایی و مرحله تولید کلامی بررسی شده است. بخش چهارم به بررسی اوپه‌نیشدها و خداشناسی، انسان‌شناسی و جهان‌بینی اوپه‌نیشدها اختصاص یافته است و آخرین فصل، اهمیت و ماهیت گیتا و مهابراته، تاریخ تدوین و تفاسیر گیتا را مورد بررسی قرار داده است.[۱]

    پانویس

    1. بلندنژاد، سیدعلی، ص73-74

    منابع مقاله

    بلندنژاد، سیدعلی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر سوم: ادیان هند و خاور دور)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1395ش.

    وابسته‌ها