سیری در ادیان زنده جهان (غیر از اسلام)

    از ویکی‌نور
    سيري در اديان زنده جهان (غير از اسلام)
    سیری در ادیان زنده جهان (غیر از اسلام)
    پدیدآورانسليماني اردستاني، عبدالرحيم (نویسنده) انجمن معارف اسلامي ايران (تهيه کننده)
    ناشرآيت عشق
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1383ش.
    چاپيکم
    شابک964-8270-00-7
    موضوعاديان - تاريخ کتابهاي مقدس - تاريخ و نقد
    زبانفارسی
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏س‎‏8‎‏س‎‏9 / 80/3 ‏BL‎‏

    سیری در ادیان زنده جهان (غیر از اسلام) تألیف عبدالرحیم سلیمانی اردستانی، این اثر، مروری کوتاه بر تاریخ ادیان زنده جهان دارد و به سبب آنکه برای آشنایی دانشجویان و طلاب با دیگر ادیان نوشته شده، از دین اسلام سخنی به میان نیاورده است.

    از آنجا که متن کتاب به صورت درس‌نامه به نگارش درآمده، نویسنده مطالب را با روش توصیفی در ضمن چهار بخش اصلی و بیست و هشت درس فراهم آورده است.

    بخش نخست کتاب با دو درس، مجموعه بحث‌های مقدماتی از قبیل تعریف دین، تقسیم ادیان و نیز اشاره‌ای کوتاه به ادیان ابتدایی را دربر دارد.

    بخش دوم با عنوان ادیان آریایی، مهم‌ترین تحولات دینی هند را در ادوار مختلف آن و همچنین آیین‌های جَین، بودا، سیک و زرتشت را در ده درس از نظر می‌گذراند.

    بخش سوم در سه درس به ادیان خاور دور از جمله دائو، کنفوسیوس و شینتو اختصاص دارد.

    بخش چهارم که مفصل‌ترین بخش کتاب است ضمن سیزه درس دو دین یهودیت و مسیحیت را بررسی می‌کند.

    نویسنده شش درس را به تاریخ تحولات دین یهود اختصاص داده است. درس‌های آغازین شامل بحث‌هایی درباره نام قوم اسرائیل و قوم عبرانیان است، و اشاراتی درباره زندگی انبیایی چون ابراهیم، اسماعیل و یعقوب دارد و چگونگی حضور آن‌ها را در مصر مورد توجه قرار می‌دهد. تولد موسی، رسالت و تعالیم او و سرگردانی قوم بنی‌اسرائیل در بیان در سفر به سوی سرزمین موعود در درس بعدی مطرح شده است.

    درس‌های بعد، وضعیت یهوددر سرزمین کنعان از دوران داوران تا اسارت بابلی و پیامدهای آن را شامل می‌شود و در کنار آن نحوه تدوین متون دینی یهود (عهد عتیق) را بررسی می‌کند. غلبه رومی‌ها بر یهود، تخریب دوباره معبد و پراکندگی بزرگ این قوم، اوضاع یهود در قرون وسطا و گرایش‌های دینی آن‌ها در این عصر و چگونگی تدوین تلمود و نگاهی به وضعیت یهود در دوران معاصر در این درس‌ها مورد توجه نویسنده قرار گرفته است. [۱]


    پانويس

    1. ر.ک: شرفایی، محسن، ص33-34


    منابع مقاله

    شرفایی، محسن، رمضانعلی ایزانلو، محمدحسین محمدپور، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1391ش.

    وابسته‌ها