سیب باغ جان «جستاری در ترفندها و تمهیدات هنری غزل مولانا»

سیبِ باغِ جان «جستاری در ترفندها و تمهیدات هنری غزل مولانا» تألیف مریم خلیلی جهانتیغ، این کتاب، شگردها، ترفندها و فراهنجاری‌های غزل مولانا را از زوایای مختلف مورد مطالعه و تحقیق قرار داده و در شش فصل به ترتیب ذیل تنظیم و چاپ نموده است:

سیبِ باغِ جان «جستاری در ترفندها و تمهیدات هنری غزل مولانا»
سیب باغ جان «جستاری در ترفندها و تمهیدات هنری غزل مولانا»
پدیدآورانخلیلی حهانتیغ، مریم (نویسنده)
ناشرانتشارات سخن
مکان نشرتهران
سال نشر1380
چاپاول
موضوعنقد وتفسیر مولوی، جلال‌الدین‌ محمدبن‌محمد، ۶۰۴-۶۷۲ ق‌.
کد کنگره
‏PIR۵۳۰۵/خ۸س۹

فصل اول، به بیان مفاهیم کلی نظیر زبان ادبی- زبان شعر، فرمالیسم(صورت گرایی) و شعر، شکل در ساخت هنری، رابطه شکل و محتوا در صورت‌گرایی، ترفندها و تمهیدات شعری پرداخته است.

فصل دوم، با عنوان «توازن موسیقایی»؛ موسیقی بیرونی(عروض)، موسیقی درونی(بدیع لفظی)، و موسیقی کناری(ردیف و قافیه) غزلیات مولانا را بررسی می‌کند.

در فصل سوم، فراهنجاری معنایی غزلیات را با مثال‌هایی از تشبیه، استعاره، تشخیص، متناقض نمایی، حس‌آمیزی، کنایه، تصویر سازی، تمثیل و رمز به طور مبسوط تبیین می‌کند.

فصل چهارم به بیان و تشریح فرا هنجاری واژگانی مانند واژگان اشتقاقی و ساخت آن‌ها، واژگان مرکب و ساخت آن‌ها، اسم صوت، و تازگی در کارکرد معنایی واژه می‌پردازد.

در فصل پنجم، دربارۀ فرا هنجاری دستوری بحث می‌کند و این موضوع را در سه بخش: فرا هنجاری صرفی، فرا هنجاری نحوی، و دستور کاربردی(معانی) در شعر مولانا با ذکر مثال‌ها و نمونه‌های بسیار، مورد بررسی قرار می‌دهد.

در فصل ششم، انواع دیگر فراهنجاری، مانند نمونه‌هایی از عناصر گویشی و کاربرد واژگان کهن در غزل مولانا فهرست‌وار ارائه می‌گردد.

سرانجام به عنوان سخن آخر، آمده است: ... اگرچه عنصر وزن و موسیقی، در ساماندهی پیچیدۀ غزل مولانا، برترین ابزار هنری و قوی‌ترین عامل حیات شعر او محسوب می‌شود؛ اما عوامل دیگری چون برجستگی‌های معنایی، واژگانی، دستوری، و بلاغی نیز در ساخت غزل او قابل تأمل هستند و هر یک در جای خود، اعتبار ویژه‌ای دارند. از اين میان سنت شکنی او در ساخت تشبیه، استعاره، متناقض نماها و بقیه ابزار خیال آفرینی بسیار قابل دقت است. صورت‌های خیالی آفریدۀ ناخودآگاهی مولانا، در میدان تازگی و ابداع يکه تاز هستند و تجربه‌های روحانی او را در زبان رمزی و نمادین تصویر کرده‌اند و فضای شاعرانه‌ای به شعر او داده‌اند که در آن همه چیز زنده و زبان‌دار است. در پایان فهرست اعلام (اشخاص) و منابع و مآخذ با بیش از صد مورد آمده است.[۱]


پانويس

  1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص396-397


منابع مقاله

عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

وابسته‌ها