سه رساله

    از ویکی‌نور
    سه رساله
    سه رساله
    پدیدآورانیزدی، سید محمدکاظم بن عبدالعظیم (نويسنده) زمانی‌نژاد، علی‌اکبر (گردآورنده)
    عنوان‌های دیگرالصحیفة الکاظمیة ** الهی نامه و مناجات نامه، یا، بستان راز و گلستان نیاز ** الکلم الجامعة و الحکم النافعة. فارسی. برگزیده ** الکلم الجامعه و الحکم النافعه
    ناشرخدادادی
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1391ش
    چاپ1
    شابک978-600-93034-5-8
    موضوعاسلام - مسایل متفرقه - موسی بن جعفر(ع)، امام هفتم، 128 - 183ق. - دعاها - یزدی، محمد کاظم بن عبد العظیم، 1247؟ - 1338؟ق. - کتاب‌شناسی - یزدی، محمد کاظم بن عبد العظیم، 1247؟ - 1338؟ق. - کلمات قصار
    زبانعربی - فارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ی۴م۳ 4/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سه رساله، مجموعه‌ای است مشتمل بر سه رساله از سید محمدکاظم طباطبایی یزدی (1248-1337ق) به‌همراه دوازده مقاله و اثر مکتوب در شرح حال و شرح آثار ایشان که به کوشش علی‌اکبر زمانی‌نژاد فراهم آمده است.

    کتاب در ضمن پیشگفتار و سه بخش و خاتمه تنظیم شده است. بخش اول، مشتمل بر سه رساله از صاحب عروه است که عبارتند از:

    • «الهی‌نامه و مناجات‌نامه یا بستان راز و گلستان نیاز»: مؤلف در آن، با نثر و نظم فارسی و گاه عربی، مناجات و ابراز فقر و حاجت و عشق و دلداگی کرده است.
  • الهی تو شاهی و ما بنده‌ایم به شاهی تو جمله نازنده‌ایم
    تو پروردگار و همه بنده‌ات تو فیاضی و جمله شرمنده‌ات[۱]
    • «الكلم الجامعة و الحكم النافعة»: این رساله مشتمل بر 303 جمله، عبارت و حکمت‌ سودمند به قلم سید محمدکاظم یزدی است که محمدحسین کاشف‌الغطاء آن را گردآوری، تهذیب و به‌ترتیب حروف الفبا مرتب نموده و با مقدمه‌ای مختصر ارائه کرده است. کاشف‌الغطاء در تبیین عبارات دشوار مانند شماره 298 («وجود الاختيار فينا ضروري و القول بالجبر شطط...»)، توضیحات مختصری نوشته است[۲].

    در ادامه ترجمه بخشی از این رساله به قلم شیخ علی‌پناه اشتهاردی ارائه شده است[۳]‏.

    • «الصحيفة الكاظمية»: دعاها و مناجات‌هایی برگرفته از ادعیه در تمجید، تحمید خداوند و طلب عفو و رغبت و مانند آن است که به زبان سید محمدکاظم یزدی صادر و املا شده است[۴]‏.

    در بخش دوم کتاب، ابتدا «سال‌شمار سید یزدی»، درباره حیات علمی و سیاسی – اجتماعی سید یزدی از سال 1248ق تا 1393ق به‌اختصار آمده است[۵]، سپس شرح‌ حال سید و خاطرات و حکایات وی در بیانات آیت‌الله شبیری زنجانی گردآوری شده است[۶]‏.

    همچنین حیات علمی و تألیفات سید یزدی به قلم سید رضا طباطبایی[۷]‏ و «منتخب من كتاب عقود حياتي لكاشف‌الغطاء حول أستاذه»، به قلم سید عبدالعزیز طباطبایی ارائه شده است[۸]‏.

    «به یاد آن عزیز» و «دو گفتار درباره سید محمدکاظم یزدی» نیز دو مقاله دیگر به قلم شیخ رضا استادی است[۹]‏.

    بخش سوم، به کتاب‌شناسی سید محمدکاظم یزدی، معرفی العروة الوثقی و غاية القصوی (در ترجمه عروة الوثقی)، چند حاشیه بر غاية القصوی (حاشیه میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، سید محمد فیروزآبادی و...) و مأخذشناسی سید یزدی اختصاص یافته است.

    در خاتمه کتاب نیز تصاویر و اسنادی ارائه شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص19
    2. ر.ک: همان، ص40 و 61
    3. ر.ک: همان، ص65
    4. ر.ک: همان، ص99 و 100
    5. ر.ک: همان، ص119-126
    6. ر.ک: همان، ص127
    7. ر.ک: همان، ص143
    8. ر.ک: همان، ص167
    9. ر.ک: همان، ص181 و 191

    منابع مقاله

    متن کتاب.

    وابسته‌ها