سنگ نبشته‌های کرتیر موبدان موبد

    از ویکی‌نور
    سنگ نبشته‌های کرتیر موبدان موبد
    سنگ نبشته‌های کرتیر موبدان موبد
    پدیدآوراناکبر زاده، داریوش (نويسنده)
    ناشرمؤسسه فرهنگی انتشاراتی پازینه
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1385ش
    چاپ1
    موضوعزبان‏های باستانی - زبان شناسی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    PIR 2084/ك31
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سنگ نبشته‌های کرتیر موبدان موبد، تألیف داریوش اکبرزاده، دربرگیرده تحقیق و متن اصلی و برگردان فارسی سنگ‌نبشته‌های منسوب به یکی از موبدان بزرگ زرتشتی، یعنی کرتیر می‌باشد که نقش بسزایی در گسترش آیین زرتشت در دوره خود داشته و در سده سوم میلادی می‌زیسته است.

    کرتیر موبد از روحانیان نیرومند روزگار ساسانی به شمار می‌آید که معراج و دیدار او از بهشت و دوزخ و سخنان و گزافه‌گویی‌های او درباره خدمت به دین زرتشت و برخورد با گروه‌های معاند همچون مانوی‌ها مشهور است. از او چهار سنگ‌نبشته در چهار منطقه: سرمشهد 45 کیلومتری کازرون، روی دیوار کعبه زرتشت، بر پرتگاه نقس رستم و در نقش رجب برجای مانده است.

    کتاب دارای فصل‌بندی ویژه‌ای نیست. نگارنده اثر، ابتدا به بحث درباره کرتیر و سنگ‌نبشته‌ها و تاریخ آن‌ها، محتوا، زبان و سبک نوشتارشان بر بنیاد سخنان خاورشناسانی همچون ژینیو، مکنزی و دیگران پرداخته است. سپس حرف‌نویسی این سنگ‌نبشته‌ها را در کنار یکدیگر آورده و آن را سنجش سنگ‌نبشته‌ها با یکدیگر نامیده و با نشانه‌ای اختصاری، نسخه‌های کتیبه‌ها را از یکدیگر متمایز ساخته است.

    آخرین مطالب کتاب شامل یادداشت‌های مؤلف می‌باشد که بر بنیاد دیدگاه‌های پژوهشگران همچون ژینیو، مکنزی و شروو انجام گرفته است. در پایان، شرحی از معراج کرتیر، نگار برجسته نقش رستم و همچنین تصویرهایی از این کتیبه‌ها آمده است. [۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص141

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها