سماع

    از ویکی‌نور
    سماع
    سماع
    پدیدآورانتفضلی، ابوالقاسم (نویسنده)
    ناشرانتشارات زریاب
    مکان نشرتهران
    سال نشر1382
    چاپاول
    کد کنگره
    ‏BP 288/۷/ت۷س۸۸

    سماع تألیف ابوالقاسم تفضلی، این کتاب، شامل 29 گفتار و همراه با تصاویر گوناگون از آرامگاه مولانا، شخصیت‌ها، مراسم سماع و خود نگارنده و معرفی ابزار آلات سماع است.

    مطالب کتاب بیشتر گزارشی است از آنچه که نویسنده در جریان چندین سفر خود در سال‌های 1334 تا 1368شمسی به قونیه داشته، و چیزهایی که دربارۀ مراسم سماع درویشان مولویه به چشم و گوش خود دیده و شنیده و یا در کتاب‌ها و منابع دیگر خوانده و آنچه را مناسب دیده گردآوری کرده است.

    نویسنده که خود از پیروان جدی طریقت مولویه بوده و از سوی نوادۀ مولانا، جلال‌الدین باقر چلبی اجازۀ وضع دستار و ورود در کسوت مشیخیت دریافت کرده است، می‌گوید انچه در کتاب مولویه بعد از مولانا نوشتۀ عبدالباقی گولپینارلی دربارۀ مراسم سماع درویشان قونیه نوشته شده، به زمان‌های خیلی دورتر مربوط می‌شود و از آن به بعد در مراسم سماع تغییراتی پدید آمده است.

    وی برای آنکه بتواند آخرین تغییرات و تازه‌ترین صورت انجام مراسم سماع مولویه را گردآوری کند، کوشیده است به طور متوالی وارد قونیه شود و از نزدیک آن را مورد مطالعه قرار داده و دیده‌ها و شنیده‌هایش را ضبط و به صورت مکتوب در کتاب حاضر ارائه نماید.

    نگارنده، همچنین در این اثر نسخه‌هایی از اشعاری که در مراسم می‌خواند و نت‌های موسیقی که نواخته می‌شود و بسیاری از جزئیات دیگر این مراسم را از زبان یکی از پیران و مرشدان مولویه به طور دقیق و مبسوط گزارش می‌کند و در مجموع اطلاعات نسبتا کاملی از این موضوع پیش روی خواننده می‌گذارد.

    برخی از عناوین گفتارها و فصل‌های کتاب عبارت است: تعریف سماع, مولانا و سماع, سماع بعد از مولانا (سماع اولو عارف چلبی، سماع سلطان محمد فاتح تا سلطان سلیم سوم و سماع مولویان)؛ قانون منع انجام مراسم سماع (در عصر آتاترک در ترکیه)؛ 28 سال بعد سماع مولویه دوباره آغاز می‌شود؛ آداب سماع از نظر امام محمد غزالی, تشریفات قبل از شروع مراسم, مراسم مقابله و سماع در شب عُرس (سالروز درگذشت مولانامولانا و موسیقی مولویه؛ گلبانگ (دعاهای ویژه مراسم)، مولانا و سماع در اروپا و آمریکا؛ کهن‌ترین نسخه مثنوی معنوی؛ مدفن واقعی شمس‌ تبریزی؛ مولانا انسان جهانی؛ محفل درویشان و تأسیس بنیاد بین‌المللی مولانا؛ زنان و سماع (عکس‌های زنان در حال سماع) و... مؤلف یادآور شده که بخش‌هایی از این کتاب پیش از این با عنوان سماع درویشان در تربت مولانا به طبع رسیده است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص64


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها