سلوة الأحزان بما روي عن ذوي العرفان

    از ویکی‌نور
    سلوة الأحزان بما روي عن ذوي العرفان
    سلوة الأحزان بما روي عن ذوي العرفان
    پدیدآورانابن جوزی، عبدالرحمن بن علی (نويسنده)

    مختار، سهیر محمد (محقق) نصیر، آمنه محمد (محقق)

    نشار، علی سامی (مصحح)
    عنوان‌های دیگرمجالس
    ناشر[بی نا]
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر13سده
    چاپ1
    موضوعکلما‌ت‌ قصا‌ر عا‌رفا‌ن‌,مجموعه‌ها‌ اسلام‌,وعظ,احا‌دیث‌ اهل‌ سنت‌
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP۲۷۸/الف۲،س۸
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    سلوة الأحزان بما روي عن ذوي‌العرفان، نوشته محدث، مورخ، متکلم و فقیه حنبلی قرن ششم قمری، عبدالرحمن بن جوزی (510-‌597ق)، مجموعه حکایات و سخنانی است که نویسنده از صالحان، زاهدان و عارفان، انتخاب و نقل کرده است. نام کتاب به معنای «بازگویی گفتارها و رفتارهای عارفانه‌ای است که غم و اندوه را به فراموشی می‌سپارد».

    کتاب مجالس

    گفتنی است در روی جلد این کتاب بعد از نام کتاب و نویسنده، این عبارت اضافه شده است: «و يليه كتاب مجالس المنسوب لابن الجوزي» (یعنی به ضمیمه کتاب مجالس که منسوب به ابن جوزی است)، ولی محققان کتاب، (دو بانوی دانشور، سهیر محمد مختار و آمنه محمد نصیر)، بعد از توضیحاتی درباره نسخه‌های خطی، یادآور شده‌اند که در برخی نسخه‌ها، نقصی در کتاب وجود دارد و مجالسی به‌عنوان فضایل روز فلان و شب بهمان آمده است، ولیکن در نسخه کتابخانه ازهری هیچ نقصی نیست و هیچ دلیلی نیز بر انتساب کتاب مجالس به غیر ابن جوزی نیست و ناچار این مجالس را ذکر کردیم[۱] و باید دانست که این دو محقق، سرانجام، انتساب این مجالس را به نویسنده، تأیید نکرده و صحیح ندانسته و آن را از افزوده‌های نسخه‌نویسان شمرده‌اند[۲]‏.

    هدف و روش

    نویسنده با یادآوری این مطلب که در کتاب حاضر، محاسن و فضایل اولیای خدا و زاهدان و کلامشان بیان می‌شود، بدون هیچ توضیح و مطلب دیگری وارد اصل مطلب شده است[۳].‏ روش نویسنده در این اثر، فقط نقل روایات است و هیچ تحلیل، شرح و توضیح یا انتقادی در میان نیست.

    ساختار و محتوا

    این کتاب، سامان‌دهی روشنی ندارد و تقسیم به بخش و باب و فصل و مانند آن نشده است. مطالب کتاب با روایاتی درباره خلیفه دوم، آغاز شده[۴] و با روایاتی درباره عبدالله بن زبیر پایان یافته است[۵]. در مجموع، در این کتاب، مطالبی درباره 180 نفر یا از آنان، نقل شده است.

    نمونه مباحث

    از امام جعفر صادق(ع) روایت شده است که می‌گفت: هیچ چیزی موعظه‌آموزتر از قبور، آرامش‌بخش‌تر از قرآن و نزدیک‌تر به سلامت از تنهایی ندیده‌ام[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محققان، ص28؛ متن کتاب، ص110 و 124
    2. ر.ک: مقدمه محققان، ص29
    3. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص35
    4. ر.ک: متن کتاب، ص35
    5. ر.ک: همان، ص132
    6. ر.ک: همان، ص45

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها